Cum și-a schimbat FICATUL nașul YAKUZA în SUA și cum l-a DESCOPERIT pe BUDHA
- Andrei Vi şan
- 1 iunie 2017, 11:54
La data la care a fost supus unui transplant de ficat, în 2001, la centrul medical al Universității din California (UCLA), în ciuda interdicției oficiale de a intra pe teritoriul SUA, mafiotul Tadamasa Goto, cunoscut ca John Gotti al Japoniei, era șeful Yakuza.
Capul Yakuza a putut să se opereze în SUA pentru că i-a permis FBI, care conta pe ajutorul său în indentificarea membrilor mafiei japoneze de pe teritoriul american.
Ca un mafiot care se respecta, Goto a fost operat de un chirurg de renume mondial, Ronald Busuttil.
După operație, lui Goto nu i s-a mai permis să intre în SUA, însă Busuttil s-a dus în Japonia pentru a-și consulta pacientul.
Dupa intervenția chirurgicală, în semn de recunoștință, Goto și alti trei mafioți japonezi, care fuseseră operați în perioada 2000-2004 la același centru, au donat UCLA câte 100.000 de dolari fiecare.
Ziariștii americani au mai descoperit că Goto a așteptat doar un an transplantul de de ficat, în timp ce la Los Angeles au murit în acest interval câteva sute de persoane aflate pe lista de așteptare. O anchetă privind operarea lui Goto la UCLA a fost realizată de ziaristul american de investigație Rick Adelstein pentru publicația niponă Yomiuri Shimbun. După publicarea articolului, ziaristul a primit nenumărate amenințări cu moartea din partea reprezentanților Yakuza care aveau legatură cu familia mafiotă Goto-gumi și a fost nevoit, din cauza presiunilor, să-și dea demisia de la ziarul la care lucra.
În 18 mai 2001, Tadamasa Goto a sosit la Los Angeles împreuna cu fiul sau, Masato. Goto avea hepatită C și, pentru că în Japonia era o adevarată criză de donatori, a preferat să se deplaseze în SUA pentru transplant.
FBI nu l-a ajutat să se opereze la UCLA, ci doar i-ar fi permis intrarea în țară. "Pentru autoritățile americane schimbul părea foarte avantajos, era ca și cum ar fi obținut, fără prea mare efort, informații de primă mână despre Yakuza", a declarat David Kaplan, co-autor al unei cărți despre yakuza.
În cartea sa, Kaplan a descris organizația lui Goto, Goto-gumi, ca una dintre ramificațiile celei mai mari organizații criminale din Japonia, Yamaguchi-gumi. Kaplan a susținut că "Goto e un jucător cheie în Yakuza, iar banda sa e cunoscută pentru actele sale de o violență extremă".
După câțiva ani de la transplant, în mai 2006, Goto a fost arestat în Japonia fiind suspectat de fraudă. Din cauza stării sale de sănătate și dupa ce mai mulți medici, inclusiv Busuttil, au depus mărturie că nu poate suporta regimul penitenciar, Goto a fost eliberat și internat in spital. Doi ani mai târziu, a fost achitat.
În 2009, a ales, la 66 de ani, calea budismului. Patruzeci de jurnalişti au însoţit luxoasa limuzină a lui Goto pe drumul care urcă în munţii din apropierea capitalei Tokyo, unde se află templul budist Joganji. "Cred că a renunţat la trecut şi vrea să se schimbe. Dar numai timpul va dovedi dacă este adevărat", a spus unul dintre tinerii călugări ai templului. Goto a fost văzut meditând în timpul lungilor călătorii prin munţi, rugându-se la templu şi îngrijind bolnavii. Dar mulţi se gândeau că nașul mafiot se temea de răzbunarea Yakuza, care-l bănuia că a colaborat cu FBI.