Schimbări semnificative pe piața imobiliară. Ce credit poți lua acum pentru un apartament, cu un salariu de 4.000 de lei

Schimbări semnificative pe piața imobiliară. Ce credit poți lua acum pentru un apartament, cu un salariu de 4.000 de lei Sursă foto: Dreamstime.com

Criza economică, generată atât de pandemia de coronavirus, cât și de războiul din Ucraina, a adus schimbări majore pe piața imobiliară. Puterea de cumpărare a scăzut semnificativ, iar din această cauză dezvoltatorii imobiliari încep să caute alte alternative.

Astfel, construcțiile de imobiliare s-au mutat în afara marilor orașe. 7 din 10 autorizaţii de construcție au fost emise în ianuarie pentru localităţile din jurul marilor aglomerări urbane. De asemenea, tot în prima lună din an, s-au eliberat cu aproape 20% mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

Ce credit poți obține acum cu un salariu de 4.000 de lei

La criza de pe piața imobiliarelor a contribuit și explozia dobânzilor. Ratele au crescut atât de mult, încât românii au renunțat la planul de a-și mai cumpăra un apartament. În ianuarie anul trecut, cu un salariu de 4.000 lei, puteai obține un credit „Noua Casă” de 420.000 lei. Acum, cu același venit, poţi să cumperi o casă de cel mult 253.000 lei.

„Pentru a lua un apartament pe care l-a văzut anul trecut ar trebui să ai un salariu cu 65% mai mare, să te încadrezi la același credit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să mai poată ieftini apartamentele, unii dezvoltatori s-au repliat spre zonele rurale, unde terenul este mai ieftin decât în marile oraşe”, susține Irina Chițu, analist bancar.

Oamenii preferă să se mute mai departe de oraș

Prețurile în marile orașe au rămas prin urmare la fel de inaccesibile pentru mulți, așa că preferă să se mute puțin mai departe, în zone limitrofe ale marilor orașe. „Îi interesează distanța față de oraș și timpul în care îl parcurg. Locurile de muncă sunt în oraș și îi interesează să ajungă în timp util, să nu piardă timp în trafic”, potrivti unui agent imobiliar.

Situaţia este similară în toate marile oraşe din provincie, mai ales în cele considerate motoarele regiunilor istorice. Localnicii din Iaşi, spre exemplu, au migrat către comunele din apropiere: Valea Lupului, Rediu, Tomeşti, Ciurea.

De altfel, în Constanţa, zona metropolitană s-a extins până la Cumpăna, Valu lui Traian și Ovidiu. Cea mai mare expansiune a cunoscut-o Capitala, care aproape că a „înghiţit” localităţile Tunari, Voluntari, Chitila, Chiajna, Bragadiru, Măgurele, Berceni, Cernica sau Pantelimon, potrivit observatornews.ro.