SCHIMBĂRI ÎN SĂNĂTATE: AFLĂ dacă va mai fi obligatorie asigurarea şi cine va plăti PENTRU SCUTIŢI. PLUS, o nouă TAXĂ

SCHIMBĂRI ÎN SĂNĂTATE: AFLĂ dacă va mai fi obligatorie asigurarea şi cine va plăti PENTRU SCUTIŢI. PLUS, o nouă TAXĂ

Asigurarea de sănătate va rămâne obligatorie, însă, românii vor putea alege, de la anul, dacă dau banii la stat sau la privat. Pentru cei scutiţi şi pentru cei care beneficiază de tratament la Urgenţe nu vor mai plăti asiguraţii, ci statul, prin Ministerul Muncii. De coplată nu scăpăm nicicum, ea nu va fi inclusă în niciun pachet de asigurări.

Principalele direcţii de schimbare prevăzute de noua Lege a Sănătăţii, aflată acum la stadiul de proiect, acoperă sistemul de asigurări de sănătate, spitalele, medicina primară-medicii de familie-, dar şi modul de evaluare a calităţii serviciilor medicale. Proiectul de lege, cu toate corecturile rezultate în urma dezbaterilor, va ajunge în Parlament, în luna septembrie, iar dacă va fi adoptat, urmează să intre în vigoare de anul viitor. EVZ vă prezintă o schemă cu toate schimbările. SISTEMUL DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

  • Dintr-o instituţie publică hipercentralizată şi dominată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se transformă într-o structură asociativă de tip mutualist, în care asiguratorul poate avea un control mai bun asupra modului în care se cheltuie banii şi poate alege între asigurări publice şi private.
  • Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se reorganizează sunt forma unei autorităţi de reglementare şi control a asigurărilor de sănătate publice, iar casele judeţeţene se vor transforma în case teritoriale de tip mutualist, care vor fi 8-12 la număr, faţă de 41 cât sunt în prezent.
  • Cetăţenii care aderă la aceste case îşi vor putea alege prin vot o adunare generală, care, la rândul ei, îşi va putea alege şi conducerea.
  • Casele publice vor putea încheia asigurări atât pentru pachetul de bază (aşa cum se întâmplă acum), dar şi pentru pachetul de servicii suplimentare, care în acest moment poate fi contractat doar prin firmele de asigurări private.
  • Fondul de asigurări de sănătate, care constă în contribuţiile la sănătate ale cetăţenilor, va fi colectat tot de ANAF, dar într-un cont separat, aprobat printr-o lege specială, nu laolaltă cu contribuţiile la alte fonduri (pensii, şomaj etc.), aşa cum se întâmplă în prezent.
  • În schemă vor intra şi companiile private de asigurări de sănătate, care le vor face concurenţă caselor publice de sănătate, întrucât vor putea încheia asigurări atât pentrul pachetul de bază, cât şi pentr cel facultativ. Practic, se va desfiinţa monopolul caselor publice de asigurări, oamenii având posibilitatea să aleagă între asigurări publice sau private, în funcţie de nevoi şi de încrederea în ambele sisteme. Ele vor fi controlate şi reglementate de o comisie separată, nu de CNAS.

Vor exista patru pachete de asigurări:

  • PACHETUL MINIMAL, necondiţionat de calitatea de asigurat (urgenţe, boli transmisibile cu impact major asupra sănătăţii- HIV/SIDA, TBC etc., boli rare, tratament în străinătate)
  • PACHETUL DE BAZĂ, în baza contribuţiei obligatorii (boli cu risc major, costisitoare- cancer, boli cronice, spitalizare, intervenţii, spitalizare etc.). Acest pachet, care în prezent acoperă cam toate serviciile, în afara celor stomatologice, estetice şi celor la cerere, va fi subţiat. În principiu, nu va mai acoperi tratamentul bolilor cu risc minor sau celor mai puţin costisitoare, precum virozele, dar nici reţetele compensate în valoare de mai puţin de 10 lei (antiinflamatoare, siropuri de tuse, expectorante etc.), pe care mulţi dintre cetăţeni şi le-ar putea plăti singuri.
  • PACHETUL SOCIAL- se adreasează acelor categorii de asiguraţi care nu-şi permit nici tratamentul pentru viroze sau reţetele sub 10 lei, adică acele servicii care nu se regăsesc în pachetul de bază. Nu a fost stabilită însă o limită a veniturilor persoanelor care intră în această categorie.
  • PACHETUL FACULTATIV- va cuprinde restul serviciilor- a doua opinie a medicului, servicii stomatologice, estetice etc.
  • Va exista o gestionare mai eficientă a banilor asiguraţilor, în sensul că din fondul de asigurări nu se vor mai plăti urgenţele şi celelalte servicii incluse în pachetul minimal, dar nici tratamentul celor scutiţi. Aceste servicii vor fi plătite din bugetul de stat, respectiv de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. În prezent, atât urgenţele, cât şi tratamentul celor scutiţi de la plata contribuţiei sunt suportate din fondul de asigurări la care contribuie salariaţii şi angajatorii.
  • Şi regimul coasiguraţilor se schimbă, în sensul că dacă până acum beneficiau automat de asigurarea soţului/ei sau părinţilor, noul proiect de lege prevede ca în cazul în care asiguratul are un salariu care depăşeşte valoarea a două salarii minime pe economie să plătească o contribuţie de 38 de lei pentru fiecare coasigurat.
  • Copiii, elevii, studenţii până la vârsta de 26 de ani NU intră în categoria coasiguraţilor, ci în categoria scutiţilor, alături de şomeri, revoluţionari, veterani de război, persoane cu dizabilităţi etc.
  • Persoanele neasigurate care ajung la camera de gardă vor fi tratate gratuit, însă imediat ce nu mai reprezintă urgenţe (viaţa nu le mai este pusă în pericol), nu vor mai beneficia de servicii medicale până nu îşi rezolvă problema cu asigurarea. În această categorie a neasiguraţilor intră fie persoane asistate care nu şi-au depus actele pentru şomaj, venit minim etc., fie evazionişti fiscali. "Cei din prima categorie vor beneficia de servicii medicale după rezolvarea problemelor administrative, iar cei din a doua categorie vor fi somaţi de Fisc să plătească" , a declarat Ministrul Sănătăţii, care a precizat că va exista o stricteţe în ceea ce priveşte tratamentul Urgenţelor.
  • COPLATA, care va intra în vigoare în scurt timp, nu va putea fi inclusă în niciun pachet de asigurări, nici în pachetul facultativ. Rolul ei nu va fi să pună presiune finaciară pe bolnav (valori cuprinse între 5-15 lei), ci să limiteze abuzul de servicii medicale şi raportarea falsă a serviciilor medicale, mai ales a internărilor.
  • Pentru a pune în aplicare aceste măsuri, este neovoie de o creştere cu 0-3-0,6% din PIB a alocării bugetare către Sănătate. Aceasta valoare nu include însă efortul bugetar pentru Urgenţe şi scutiţi.

SPITALE

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Se va crea o reţea strategică de spitale şi se va da posibilitatea universităţilor de medicină şi farmacie să coordoneze spitalele universitare.
  • Va exista autoguvernare în spitale, ceea ce nu înseamnă că acestea se vor privatiza, ci că managementul acestora se va apropia de cel de tip privat. Spitalele vor ieşi de sub legislaţia specifică instituţiilor bugetare, ceea ce va permite, printre altele, o remunerare a personalului pe criterii de performanţă.

MEDICINA DE FAMILIE

  • Va trebui ca medicii de familie să cunoască expunerea la factori de risc a populaţiei înscrise pe liste şi să monitorizeze această expunere, dar şi să trateze primele semne de boală.

CALITATEA SERVICIILOR MEDICALE

  • De evaluarea calităţii tuturor serviciilor medicale, nu doar a ceor spitaliceşti, se va ocupa Autoritatea Naţională de Management al Calităţii, rezultată din reorganizarea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.
  • Experţii din această autoritate vor întcomi concret şi serviciile din pahetul de bază, în urma evaluării tehnologiilor medicale, pe baza raportului cost-eficacitate, dar şi în funcţie de aspectele legale şi sociale.