Schimbări pe piața muncii. A scăzut numărul locurilor de muncă vacante
- Mădălina Sfrijan
- 29 martie 2024, 18:53
Mai puține locuri de muncă vacante. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2023, acestea au ajuns la pragul de 39.900, în scădere cu 5.200 faţă de anul anterior. Totodată, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost 0,78%, fiind înregistrata o scădere cu 0,12 puncte procentuale.
Mai puține locuri de muncă vacante
În anul 2023, cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (1,60%). Acestea au fost urmate de administraţia publică (1,45%), precum șu de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,39%).
Totodată, în industria prelucrătoare s-a concentrat circa o pătrime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante (10.000 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 0,91%, arată INS.
Situația în sectorul bugetar
În anul precedent, sectorul bugetar a avut un procent de 21% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante. De altfel, cele mai multe s-au regăsit în sfera administrației publice. În acest sector au existat în jur de 4.000 locuri vacante.
În zona de sănătate şi asistenţă socială au fost 3.100 locuri vacante, în timp ce în învăţământ doar 1.300 locuri vacante.
În contrast, cele mai reduse rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în industria extractivă (0,29%), precum și în domeniul construcțiilor și în alte activități de servicii (0,33% fiecare).
Locuri de muncă vacante. Diferențe între 2022 și 2023
Faţă de anul precedent, cele mai mari scăderi ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în domeniul transporturilor (-0,49 puncte procentuale). De asemenea, în administraţie publică, scăderea a fost de -0,31 puncte procentuale, iar în sfera sănătății şi asistenţei sociale a atins 0,29 puncte procentuale.
În privința numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în sectorul transporturilor și depozitării (-1.300 locuri vacante), în domeniul sănătății și asistenței sociale, precum și în industria prelucrătoare (-1.100 locuri vacante pentru fiecare în parte).
De altfel, creşteri ale ratei medii anuale s-au observat în tranzacţii imobiliare, precum și în sfera asigurărilor. Totodată, creșteri au fost înregistrate și în sectorul hoteluri și restaurante.