Dezvoltatorii WhatsApp impun o serie de schimbări în modul de gestionare a aplicației, ca urmare a solicitării Comisiei Europene. Măsura a fost agreată ambele părți, iar reprezentanții WhatsApp, parte a Meta Platforms, și-au luat angajamentul să respecte legislația europeană în domeniul protecției datelor personale. Utilizatorii vor fi informați, de fiecare dată, în legătură cu introducerea unor funcții noi și vor avea opțiunea de a le refuza.
Reprezentanții WhatsApp, parte a Meta Platforms, s-au angajat că vor respecta reglementările din legislația Uniunii Europene cu privire la protecția datelor utilizatorilor. Aceștia au promis că-și vor informa utilizatorii, în mod transparent, cu privire la toate schimbările pe care le vor propune. Interesul este, în special, cu privire la setările de confidențialitate.
Comisia Europeană a transmis un comunicat de presă în care a arătat că oficialii WhatsApp s-au angajat să dea dovadă de mai multă transparență când este vorba despre anunțurile legate de schimbările politicilor sale de confidențialitate. Dezvoltatorii aplicației au avut o întrevedere cu reprezentanții autorităților europene în domeniul concurenței și protecție consumatorilor.
Conform comunicatului, la finalul discuțiilor s-a agreat ca utilizatorii europeni să poată respinge anumite update-uri, ale acestei aplicații, dacă nu sunt de acord cu ele. Pe de altă parte, reprezentanții companiei care gestionează WhatsApp au anunțat că sunt dispuși să ofere mai multe explicații și mai clare cu privire la aceste update, atunci când refuzul de a le introduce va avea drept consecință scoaterea din funcțiunne a aplicației.
Totodată, compania și-a luat angajamentul să nu transmită datele personale ale utilizatoriloc și altor părți, fie chiar și entități juridice din cadrul grupului Meta, cum ar fi Facebook, în scopuri publicitare.
Noi schimbări pentru utilizatorii WhatsApp
Dialogul între dezvoltatorii WhatsApp și reprezentanții autorităților de la Bruxelles a fost intermediat de asociațiile din domeniul concurenței din Suedia și Irlanda, se mai arată în comunicatul de presă.
În acest context, Comisia Europeană a mai precizat că WhatsApp s-a angajat să explice exact ce urmări vor avea schimbările pe care le va introduce în termenii și condițiile de utilizare. Astfel utilizatorii aplicației vor avea control inclusiv asupra notificărilor pe care le primesc.
„Salut angajamentele luate de WhatsApp de a-și schimba practicile pentru a se conforma normelor UE, de a-și informa în mod activ utilizatorii cu privire la orice modificare a contractului și de a le respecta opțiunile, în loc să le ceară acordul de fiecare dată când deschid aplicația. Consumatorii au dreptul să înțeleagă cu ce sunt de acord și ce presupune în mod concret această alegere, astfel încât să poată decide dacă doresc să continue să folosească platforma”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.