Schimbări majore la noua lege a pensiilor. Sunt vizați românii care au contribuit sub 15 ani la asigurările sociale 

Schimbări majore la noua lege a pensiilor. Sunt vizați românii care au contribuit sub 15 ani la asigurările sociale Sursa: Arhiva EVZ

Noua Lege a pensiilor modifică modul de calcul al pensiilor pentru românii care au contribuit la asigurările sociale la stat pe o durată de sub 15 ani.

Ministerul Muncii a anunțat că vechimea în muncă a crescut la minim 15 ani. Schimbarea este introdusă pentru a face o departajare față de persoanele care au cotizat peste 15 ani, iar diferența de bază este de 5% din salariul minim brut.

Modificările introduse de noua Lege a pensiilor prevăd că persoanele care au plătit cota de contribuţie de asigurări sociale la stat pe o durată mai puțin de 15 ani vor beneficia de un alt algoritm de calcul pentru pensie.

Cum se vor calcula pensiile pentru cei care au contribuit sub 15 ani

Conform formulei propuse, cuantumul pensiei va porni de la 40% din valoarea salariului minim brut la momentul pensionării la care se va adăuga 1% din salariul minim brut pentru fiecare an de muncă.

Modificarea urmărește crearea unei departajări clare față de persoanele care au plătit cota de contribuţie de asigurări sociale la stat pe o durată mai mare de 15 ani. Pentru aceștia formula de calcul pentru pensie este: 45% din valoarea salariului minim brut la momentul pensionării, la care se va adăuga 1% din salariul minim brut pentru fiecare an de muncă.

Noile modificări ale legii pensiilor nu vizează și acordarea pensiei de urmaș și a ajutorului pentru soțul supraviețuitor. Prevederile rămân neschimbate, după decesul unuia dintre soți, cel care a rămas în viață și are vârsta de pensionare, va primi 25% din pensia persoanei decedate și va putea cumula ajutorul cu propria pensie.

Și pensiile de serviciu s-au modificat

Pe data de 28 decembrie 2022, Guvernul a adoptat legea de modificare a cadrului legal privind pensiile de serviciu.

„Modificările adoptate stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii. Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari“, se arată în comunicatul remis de Ministerul Muncii.

Pentru reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat, s-a stabilit ca determinarea cuantumului pensiilor de serviciu să se facă pe baza unui procent ajustat față de cel aplicat în prezent, la baza de calcul.

De asemenea, vârsta de acces la pensia de serviciu și vechimea în serviciu au fost majorate.  Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiție aceasta este de minim 25 de ani, fără perioade asimilate. Procentul de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR, se arată pe site-ul Ministerului Muncii.