Schimbări majore la contractul individual de muncă. Ce trebuie să știe angajații

Sursa:Pixabay.com

Noul model al contractului individual de muncă a fost pus în dezbatere publică. Sunt modificări importante atât pentru salariați, cât și pentru angajatori. Au fost incluse și amenzi.

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care include noul model al contractului individual de muncă. Există câteva modificări importante în beneficiul angajaților.

Salariații pot solicita, într-un an calendaristic, cinci zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediaţi în aceste situaţii.

De asemenea, aceste zile libere constituie vechime în muncă și se acordă separat de concediul de odihnă. Prin rudă se înţelege fiul, fiica, mama, tatăl, soţul/ soţia angajatului.

Tot în noul model de contract individual a muncă este prevăzut și concediul paternal care este acum de zece zile, în loc de cinci. Acesta se acordă taților la nașterea unui copil. Angajatorii sunt care refuză să acorde aceste drepturi riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Zile libere pentru urgențe

Salariații pot lipsi de la serviciu și în cazul unei urgențe familiale, dacă își anunță în prealabil angajatorul. Legislația prevede că toți cei care au un contract individual de muncă au dreptul la zece astfel de zile libere, la cerere.

Spre deosebire de concediul de îngrijitor și cel paternal, zilele libere pentru urgențe familiale trebuie recuperate. Angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord cum se va realiza acest lucru.

Noul model de contract prevede clar și că un angajat poate avea mai multe locuri de muncă cu condiția ca programul de lucru să nu se suprapună.

Program flexibil

De asemenea, salariații au dreptul să solicite un program de muncă individualizat pe o perioadă limitată de timp. Angajatorul nu este însă obligat să accepte acest lucru. Dacă refuză să adapteze programul de lucru la solicitarea unui angajat trebuie să motive în scris această decizie în termen de maxim cinci zile.

Pe lângă dispozițiile legale obligatorii, în contractul individual de muncă pot fi instroduse și clauze speciale cum ar fi cele referitoarre la anumite bonusuri salariale precum primele ocazionale, decontarea transportului sau asigurările medicale private, potrivit economica.net.