Schimbări la TikTok. Ce a decis compania acuzată de spionaj în favoarea regimului comunist din China
- Iulia Moraru
- 6 august 2024, 11:19
Europa. Compania chineză TikTok a acceptat să elimine definitiv programul său de recompense „TikTok Lite” din Uniunea Europeană, conform unei declarații făcute luni de Comisia Europeană. Totul pentru a se conforma cu Legea privind Serviciile Digitale (DSA) a blocului.
TikTok Lite include un „Program de recompense” care oferă utilizatorilor posibilitatea de a acumula puncte prin finalizarea diverselor activități pe platformă, precum vizionarea videoclipurilor, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture aplicației.
TikTok retrage programul Lite din UE
În aprilie, Uniunea Europeană a solicitat TikTok să efectueze o evaluare rapidă a riscurilor asociate aplicației, imediat după lansarea acesteia în Franța și Spania, din cauza preocupărilor legate de posibilele efecte negative asupra sănătății mintale a copiilor și a utilizatorilor.
În conformitate cu Legea privind Serviciile Digitale (DSA), platformele online majore sunt obligate să informeze Uniunea Europeană despre riscurile potențiale ale noilor funcționalități înainte de lansare și să implementeze măsuri adecvate pentru a gestiona aceste riscuri.
TikTok anchetată pentru spionaj. Statele Unite propun interzicerea platformei social-media pe teritoriul său
Astfel, Comisia Europeană a anunțat că TikTok a acceptat acum angajamente legale obligatorii pentru a elimina programul de recompense din UE și pentru a nu introduce niciun alt program care să conteste această decizie.
Încălcarea angajamentelor ar putea aduce amenzi consistente
Comisia Europeană a adăugat că „orice încălcare a angajamentelor ar echivala imediat cu o încălcare a DSA şi, prin urmare, ar putea duce la amenzi”.
O anchetă separată, care evaluează dacă TikTok a încălcat regulile privind protecția copiilor și transparența în publicitate, este încă în curs de desfășurare, a anunțat instituția.
Această investigație, lansată în februarie, ar putea duce la impunerea unei amenzi substanțiale asupra platformei de socializare, potrivit Reuters.
TikTok se opune secretizării probelor de către Departamentul de Justiție în procesul de forțare a vânzării activelor
Luni, TikTok și compania sa mamă, ByteDance, au solicitat unei instanțe de apel din SUA să respingă cererea Departamentului de Justiție de a păstra în secret anumite aspecte ale cazului său juridic.
Acest caz se axează pe o lege care ar impune vânzarea activelor TikTok din SUA până pe 19 ianuarie sau, alternativ, aplicarea unei interdicții.
ByteDance și TikTok au declarat că Departamentul de Justiție solicită instanței permisiunea de a păstra confidențiale peste 15% din memoriul său și 30% din dovezile prezentate.
Conform acestora, dacă nu vor avea acces la dovezile guvernului, nu vor putea să conteste afirmațiile factuale incorecte și nu vor putea să explice instanței de ce argumentele și dovezile prezentate de guvern sunt insuficiente din punct de vedere legal.