Schimbări la permisele auto. Modalitatea de obținere și designul vor fi modificate
- Ramona Rotaru
- 14 mai 2023, 06:34
Uniunea Europeană vine cu o nouă directivă care presupune modificarea aspectului permiselor auto. Noile permise vor fi emise începând din 2024. Se schimbă și modul de obține, dar și funcționalitatea acestora.
Uniunea Europeană (UE) a emis o directivă care prevede schimbarea permiselor de conducere. Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a anunțat că directiva urmează să fie implementată în legislația fiecărui stat membru din 2024 și face referi la permisele auto digitale.
Schimbarea va fi semnificativă în România, dacă guvernul alege să facă această modernizare. Permisele digitalizate ar urma să conțină tot ce înseamnă date necesare pentru identificare și situația comportamentală a unui șofer.
„Noi reguli pentru că trebuia la nivel european să armonizăm și să modernizăm și permisele de conducere, cu accent pe a armoniza regulile. Ele sunt foarte variate la nivelul Uniunii Europene, dincolo de recunoașterea reciprocă, sunt diverse condiții pentru obținerea permisului de conducere, pentru controalele medicale sau vârsta de la care poți să-l iei.
Sunt țări nordice în care tinerii sunt lăsați să conducă așa numitele tractoare, care sunt mașini cu o viteză limitată să spunem la 50km/h încă de la 14 ani și atunci a fost nevoie să armonizăm, să coordonăm regulile. Această chestiune a permiselor de conducere face parte dintr-un pachet mai larg care este destinat a spori siguranța rutieră la nivelul european pentru că vor fi întărite și regulile privind aplicarea pedepselor de circulație transfrontalier”, spune Adina Vălean.
Digitalizarea permiselor auto nu este o obligație, ci o recomandare a Uniunii
Adina Vălean a precizat că Uniunea Europeană nu obligă statele membre să adopte permisul auto digital, ci este o recomandare. Începând cu anul 2024, statele membre pot implementa noile reguli în legislația națională.
„Este o directivă ceea ce înseamnă că sunt recomandări. De exemplu, noi recomandăm ca după 70 de ani să se facă anual o evaluare medicală pentru a putea identifica dacă sunt riscuri pentru trafic, dacă persoana mai în vârstă are anumite riscuri îi pot împiedica performanța de șofer auto.
Sunt țări în care nu există deloc niciun fel de control medical și atunci încercăm cumva prin directivă să ajungem la un compromis între obiceiuri, dar repet face parte din dorința noastră de a spori siguranța rutieră, astfel încât am propus lucruri pe care le-am considerat importante pentru aceasta. Ea este propusă, este în analiză și în momentul în care va fi adoptată va fi transmisă statelor membre care trebuie s-o introducă în legislația proprie. Probabil că anul viitor deja statele membre pot merge spre implementare în legislația națională”, a mai spus comisarul european pentru Transporturi.
Modul în care se obțin permisele auto ar putea fi schimbat
În directiva UE se propun mai multe schimbări, printre care și modul în care cetățenii români își vor putea obține permisul de conducere de anul viitor. Modificările fac referire la școlile de șoferi și sunt menite pentru o siguranță rutieră mai bună.
Partea teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conduce ar urma să aibă întrebări noi care țin de identificarea riscurilor în trafic dar și de sistemele automate care asistă șoferul într-o conducere mai sigură.
„În cazul în care testul pentru examen va include și asemenea aspecte, se va schimba și modul de pregătire al celor care îl susțin. Astfel că școlile vor trebui să ofere tot suportul necesar pentru a oferi românilor care dau de permis aceste informații”, spune Vălean, potrivit substantial.ro.