Schimbări la pensiile românilor. Modificările vin direct de la Bruxelles și trebuie implementate cât mai curând

Sursa: Dreamstime.com

Guvernul României trebuie să implementeze mai multe directive în ceea ce privește pensiile românilor. Modificările fac parte din anumite jaloane incluse în PNRR și trebuie implementate cât mai curând, pentru ca România să nu piardă viitoarele tranșe de bani.

Guvernul României trebuie să implementeze mai multe modificări în ceea ce privește sistemul de pensii, unele dintre ele fiind jaloane incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cazul în care executivul nu rezolvă problema, viitoarele tranșe de bani de la Comisia Europeană nu vor fi eliberate. Cea mai mare problemă de la noi din țară, care ar putea împiedica eliberarea tranșelor doi și trei, este reprezentată de acordarea pensiilor speciale.

Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, a vorbit despre acest subiect, susținând că „ceasul ticăie”, iar problema pensiilor speciale trebuie rezolvată cât mai curând. De aceeași părere este și Florin Cîțu, fostul premier, care susține că tranșele de bani doi și trei acordate României ar putea fi pierdute.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre tranșa a doua de bani din cadrul PNRR, făcând referire la reforma pensiilor de serviciu și la jalonul în care se vorbește despre această modificare.

„În cererea de plată numărul 3 intră acest jalon 215, care se află acum în procedură de aprobare parlamentară, iar cererea de plată numărul 3 urmează cererii de plată numărul 2, adică… Aici, vedeți, termenul…, în regulament se spune că avem dreptul la două cereri de plată pe parcursul unui an calendaristic și noi am socotit de fiecare dată că la sfârșitul semestrului avem maturizate jaloanele și țintele din cuprinsul unei cereri de plată, ca să le putem trimite la Comisie.

Așadar, jalonul 215, fiind în procedură parlamentară de aprobare și de analiză în relația cu Comisia Europeană, noi nu facem decât la momentul la care depunem cererea de plată numărul 3 să-l avem maturizat și să fie…, să nu pună în pericol încasarea banilor europeni”, a declarat Marcel Boloș în cadrul unui interviu acordat pentru Radio România Actualități.

Cine trebuie să se ocupe de pensiile speciale, pentru a nu pierde banii europeni

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că îndeplinirea jalonul 215, care face referire la pensiile de serviciu, este responsabilitatea Ministerului Muncii. Marcel Boloș a precizat că îndeplinirea acestul jalon nu poate fi făcută decât prin colaborarea mai multor ministere.

„Responsabilitatea este a Ministerului Muncii, jalonul trebuie dus la îndeplinire prin intermediul Ministerului Muncii… trebuie dus la îndeplinire prin intermediul Ministerului Muncii și, desigur, aici sunt și pensiile de serviciu din diferite domenii ale apărării naționale, ordinii publice, siguranței naționale, care necesită colaborare din partea ministerelor de linie, încât România să își poată duce la bun sfârșit jalonul, fiindcă este în interesul României”, a adăugat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a explicat că acest jalon este „de tip redline (linie roșie)”. Dacă nu este validat de Comisia Europeană, PNRR-ul poate fi suspendat. Cei doi piloni sunt legați de reforma pensiilor și „decarbonizare”.

„Știți că tipurile de sancțiuni pe care le propune Comisia Europeană sunt cele de tip redline sau cele de tipul reducerii bugetului proporțional cu valoarea jalonului.

Dar am spus în nenumărate rânduri că noi, România, avem doi piloni pentru care sau pe care s-a bazat Planul Național de Redresare și Reziliență. Unul este cel legat de decarbonizare și al doilea este cel legat de reforma pensiilor.

Deci, este limpede că din acest punct de vedere va trebui să fim foarte atenți în ceea ce privește validarea jaloanelor care privesc reforma pensiilor și completarea cu toate informațiile și documentele necesare încât să nu punem în pericol Planul Național de Redresare și Reziliență al României”, a avertizat Marcel Boloș.