Un proiect de lege prevede schimbări în ceea ce privește busele elevilor. Acestea se vor mări semnificativ, iar de unele dintre ele vor putea beneficia și elevii de la școlile private acreditate.
Potrivit proiectului de act normativ, prima dintre schimbările anunțate de autorități este că valoarea minimă burselor va fi stabilită în Legea Educației. Până acum aceasta era stabilită în fiecare an prin Hotărâre de Guvern.
Numărul burselor rămâne același, dar se schimbă denumirea și modul în care vor fi acordate. Astfel vor fi patru burse pentru elevi: bursa de excelență olimpică I/ internațională și bursa de excelență olimpică II/ națională, bursa de performanță școlară, bursa profesională și bursa socială.
Bursele de excelență se vor acorda astfel: bursa de excelență olimpică I se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale. Se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu și se vor păstra pe toată durata studiilor preuniversitare și universitare, în universitățile de stat din România.
bursa de excelență olimpică II se va acorda elevilor care obţin distincții (premiile I ,II, III , mențiune) la olimpiadele școlare naționale. Se vor acorda lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Excepție vor face elevii din ultimul an de studii liceale care vor primi un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.
De bursele de excelență olimpică I vor putea beneficia, alături de cei din învățământul de stat, și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat, potrivit avocatnet.ro.
Școlile vor face regulile
Bursa de performanță școlară este de fapt actuala bursă de merit. Ea se acordă elevilor cu rezultate bune la învățătură, care au obținut media 9,50 în anul școlar predecent. Cuantumul final al bursei de performanță școlară se va stabili anual la nivelul fiecărei școli.
Bursa profesională se va acroda tuturor elevilor care urmează învățământul profesional de stat, cu condiția să nu aibă multe absențe. (acum numărul maxim permis este de 10).
Bursa socială va fi o formă de sprijin a elevilor care provin din familii cu venituri mici. Criteriile de acordare a burselor sociale, dar și valoarea finală a bursei sociale vor fi stabilite anual la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Cuantumul burselor
Potrivit proiectului de lege, valorile minime ale burselor amintite ar urma să fie: 1.000 lei/luna - bursa de excelență olimpică I/internațională; 700 lei/luna - bursa de excelență olimpică II/națională; 500 lei/luna - bursă de performanță școlară; 300 lei/luna - bursă profesională; 300 lei/luna - bursă socială.
Unele dintre burse se vor putea cumula după cum urmează: bursa socială se va putea cumula cu orice tip de bursă; bursa de excelență olimpică (I și II) se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială; bursa de performanță se va putea cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.