Evenimentul Zilei > Social > Schimbări în Învățământ. Profesoarele vor avea de ales. Decizie adoptată de Guvern
Schimbări în Învățământ. Profesoarele vor avea de ales. Decizie adoptată de Guvern

Schimbări în Învățământ. Profesoarele vor avea de ales. Decizie adoptată de Guvern

O ordonanţă de urgenţă prin care personalul feminin angajat în învăţământ poate opta să rămână în activitate până la vârsta de 65 de ani a fost adoptată, joi, de Guvern.

Detaliile au fost oferite, în conferința de presă de la finalul ședinței Executivului, de către șeful Cancelariei prim ministrului, Ionel Dancă.

„Este o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei în vederea armonizării acestei legi cu Codul muncii şi pentru implementarea unei decizii a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat în instituţiile de învăţământ. A fost o lacună a legislaţiei trecute în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, opţional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, de la 63 la 65 de ani, aşa cum este permis în Codul muncii şi pentru celelalte categorii de profesii”, a precizat Dancă, la Palatul Victoria.

El a adăugat că în legislaţie exista o excepţie în acest sens, iar Curtea Constituțională a României  a decis că este neconstituţională. ”Prin urmare, Guvernul a adoptat această OUG pentru a transpune concluziile Curţii Constituţionale şi pentru armonizarea Legii educaţiei cu prevederile din Codul muncii”, a explicat Ionel Dancă.