Schimbări în Comisia națională pentru integrare europeană

Schimbări în Comisia națională pentru integrare europeană Igor Grosu, Maia Sandu, Dorin Recean / sursa foto: FB

Au fost făcute schimbări în Comisia națională pentru integrare europeană din Republica Moldova.

Comisia națională pentru integrare europeană, schimbată de Maia Sandu

Componența Comisiei a fost modificată prin decret prezidențial. Președinta Maia Sandu a crescut numărul membrilor Comisiei naționale pentru integrare europeană, fiind acum aproape dublu.

Din comisie vor face parte acum și șefii instituțiilor care asigură securitatea Republicii Moldova, precum Ministerul Apărării, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Centrul de Combatere a Dezinformării. De asemenea, din comisie va face parte acum și președinta Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu.

Comisia națională pentru integrare europeană are mai mulți membri

Comisia include în prezent, potrivit decretului semnat de președinta Maia Sandu, 64 de membri, față de doar 23 în 2022, anul în care a fost constituită și față de cei 37, câți avea comisia în anul 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Apărării, Anatolii Nosatîi, șeful SIS Alexandr Mustață și fosta ministră de Interne, în prezent șefa Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, Ana Revenco, dar și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, fac parte acum dinComisia națională pentru integrare europeană.

Cine mai face parte din comisie

De asemenea, din comisie fac parte, după decizia Maiei Sandu, și reprezentanți ai justiției: președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, procurorul general interimar, Ion Munteanu și președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.

Lor li se alătură Avocatul Poporului, Ceslav Panico, președinta Băncii Naționale, Anca Dragu și directorul general adjunct al Agenției pentru Relații Interetnice, Nicolae Rădița.

Fostul șef al Ministerului de Externe, Nicu Popescu, a fost exclus din comisie, iar deputata Olesea Stamate a fost înlocuită de actuala șefă a comisiei juridice a Parlamentului, deputata Veronica Roșca. În plus, fostul șef al CNA, Iulian Rusu, a fost înlocuit de Alexandru Pînzari.

Comisia națională pentru integrare europeană, condusă de președinta Maia Sandu, a fost constituită pe 22 aprilie 2022, prin decret prezidențial. Rolul instituției este de a gestiona procesul de aderare la UE al Republicii Moldova.