Schimbări importante pe piața imobiliară. Orașul din România care a detronat Bucureștiul și în care merită să investești
- Mihai Soica
- 20 aprilie 2023, 19:31
Unul dintre marile orașe ale României a devenit cel mai atractiv loc pentru dezvoltarea de noi proiecte imobiliare. Specialiștii susțin că va deveni cel mai dinamic pol de dezvoltare economică din toată România. Doar în acest an sunt așteptate să se finalizeze peste 3.000 de case și apartamente
În primul trimestru al anului 2023, cele mai multe case și apartamente nu s-au vândut în București, Timișoara sau Cluj, ci la Brașov.
De altfel, analiștii pieței imobiliare susțin că municipiul Brașov a devenit cel mai atractiv loc din România, pentru investitorii din acest domeniu. Prețul mediu al unui metru pătrat construit a fost de 1.570 de euro.
Cifrele arată că în primele trei luni ale acestui an, la Brașov s-au vândut 2.180 de case și apartamente, în comparație cu Timișoara unde numărul tranzacțiilor a fost de 2.050.
La Cluj, statistica oferită Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că s-au încheiat doar 1.800 de contracte de vânzare-cumpărare.
3.000 de locuințe gata doar în acest an
La Brașov, doar în acest an sunt estimate că se vor finaliza lucrările la 3.000 de case și apartamente, construite în ansambluri imobiliare noi.
De asemenea, specialiștii de la SVN România mai spun că la Brașov, în următorii cinci ani se vor investi peste 250 de milioane de euro în noi ansambluri imobiliare care se vor edifica în oraș, dar și în împrejurimi.
”Braşovul înregistrează de câţiva ani o dezvoltare semnificativă şi estimez că va fi cel mai dinamic pol de dezvoltare economică din România pe termen mediu. Deja vedem investiţii de sute de milioane de euro în noi unităţi de producţie şi proiecte logistice şi tot mai multe branduri internaţionale aleg Braşovul pentru investiţii în unităţi noi de cazare. Deschiderea aeroportului Braşov va avea un impact semnificativ în dezvoltarea economică a oraşului cât şi a segmentului turistic, Braşovul şi Poiana Braşov având în continuare un potenţial semnificativ de a atrage noi investiţii”, a explicat Ionuţ Nicolescu, preşedinte SVN Romania.
Un oraș asaltat de turiști
Datele oferite de Institutul Naţional de Statistică arată că în 2022, peste 423.000 de persoane s-au cazat Brașov sau în stațiunile de munte care se află pe raza acestui județ.
În total există 56 de hoteluri, care pot oferi turiștilor 6.800 de camere, clasate la un nivel nivel de confort sporit.
”Braşovul se transformă într-un pol economic major naţional, fie că vorbim că vorbim de investiţii în industrie, în sectorul IT&C sau servicii. Oraşul a devenit şi o destinaţie pentru migraţia internă, în special din zona de sud a ţării, tendinţă care se va amplifica după inaugurarea aeroportului, care va oferi acces internaţional fără a mai călători spre Bucureşti, Sibiu sau Cluj-Napoca”, a declarat și Răzvan Caliţa, managing partner SVN Romania Braşov, citat de ZF.