Schimbarea socială a momentului! Apare un nou tip de vechime în muncă

Schimbarea socială a momentului! Apare un nou tip de vechime în muncă Sursa foto: Arhiva EVZ

Senatul a adoptat, luni, în plen, un proiect privind recunoaşterea activităţilor economice desfăşurate de către persoanele fizice autorizate (PFA) ca fiind vechime în muncă. După caz, această activitate ar putea fi considerată vechime în specialitate.

Proiectul a fost adoptat cu 82 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 43 de abţineri.

Propunerea legislativă a parlamentarilor USR PLUS completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale cu un nou articol.

"Prin prezenta propunere legislativă se urmăreşte a se stabili accepţiunile expresiilor "vechime în muncă" şi "vechime în specialitate", ambele având înţelesul de "perioadă în care Persoana Fizică Autorizată a desfăşurat activitatea economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale".

Ne puteți urmări și pe Google News

În ce condiții activitatea PFA poate fi considerată vechime în muncă

Noul articol prevede că nu va fi luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată", se arată în raportul întocmit de comisia de specialitate.

Potrivit unui amendament adoptat, activităţile economice desfăşurate de persoana fizică autorizată constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate "dacă activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară şi este înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii".

Camera Deputaților are votul decisiv

Propunerea legislativă pentru completarea OUG nr. 44/2008 va fi trimisă spre dezbatere şi adoptare la Camera Deputaţilor. Camera Deputaților va avea votul decisiv, dat fiind că este for decizional, infornează Agerpres.