Schimbarea la Faţă, tradiții și superstiții. Femeile care se piaptănă în această zi rămân fără păr

Schimbarea la Faţă, tradiții și superstiții. Femeile care se piaptănă în această zi rămân fără păr Schimbarea la față. Sursa: Arhiva EVZ

România. Marți, 6 august, credincioșii sărbătoresc Schimbarea la Față. Această sărbătoare importantă pică în postul Sfintei Fecioarei Maria. Aceasta mai este cunoscută în popor şi ca Obrejenia sau Probojeni, iar creștinii trebuie să respecte o serie de tradiții și superstiții.

Schimbarea la Față, tradiții și superstiții

Încă din ajunul sărbătorii, femeile nu mai au voie să facă baie în apele curgătoare, nici să spele rufe la râu. Se spune că nici animalele nu se mai scaldă după această dată. Tradiția mai spune că femeile care se piaptănă pe 6 august rămân fără păr.

Schimbarea la față

Schimbarea la față. Sursa foto Arhiva EVZ

Pe 6 august nu se muncește la câmp sau prin casă fiindcă e pericol de îmbolnăvire. Se zice că oamenii care se ceartă în această zi importantă au ghinion tot anul. De Probejenie, indiferent că e băiat, bărbat, fată, femeie, se ferește de a se ocărî unul cu altul, căci tot anul nu trăiește decât în sfadă cu alții.

Nu se lucrează în această zi

În această zi nu se lucrează, iar credincioșii duc la Biserică fructe din noua recoltă, cum ar fi prune, mere, pere, struguri, ce se binecuvântează și se împart celor prezenți. Ei pot da de pomană mâncare de post. Pe 6 august, creștinii trebuie să se roage pentru sănătate. Tot pe 6 august se adună și plante de leac, despre care se spune că au puteri vindecătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News
rugăciune

Sursa foto: Pixabay

Alimentul pe care credincioșii nu trebuie să-l mănânce

De Schimbarea la Față se spune că fructele capătă dulceața. Creștinii pot consuma mere, pere și prune. Cu toate acestea, legenda zice că atunci când Dumnezeu a creat strugurii, Diavolul, a făcut murele, cunoscute și ca „strugurii diavolului”, care se coc mai devreme. Cei care mănâncă mure au ghinion tot anul. Creștinii pot să mănânce mai întâi din rodul lui Dumnezeu și abia apoi pot să consume mure, fără să le fie teamă că le fuge norocul.

O altă legendă spune că cel care nu-și vede umbra capului la începutul soarelui, nu va trăi până la sfârșitul anului. În schimb, se zice că femeile însărcinate care respectă toate tradițiile vor avea parte de o naștere ușoară.În fiecare an, de schimbarea la față, mii de pelerini merg pe Muntele Tabor, care se mai numește și Muntele Schimbării la Față a lui Hristos. Pe acest munte se află două mănăstiri creștine, una ortodoxă și una franciscană.