Schimbarea la faţă a lui Victor Ponta

Schimbarea la faţă a lui Victor Ponta

De teamă că România nu va ieşi din recesiune până în 2012, când USL speră să ajungă la putere, liderul PSD renunţă la promisiunile demagogice.

Liderii USL au început să realizeze că anul 2012 le-ar putea aduce pe cap, în afară de perspectiva mult dorită a preluării puterii, şi greaua moştenire a crizei economice şi a efectelor sale. Cu propriile promisiuni electorale ameninţate de calculele reci care guvernează lumea economică, reprezentanţii Opoziţiei au început, în ultimele luni, să-şi schimbe discursul şi să arunce în curtea lui Boc responsabilitatea readucerii salariilor şi pensiilor la nivelul din 2008.

S-au bătut cu pumnul în piept pe la mitingurile sindicaliştilor că vor apăra interesele pensionarilor şi salariaţilor. Au iniţiat moţiune după moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc şi l-au ameninţat pe premier cu plângeri penale pentru plafonarea salariilor până în 2012. Prin programul lor economic au promis creşterea salariului minim la 800 de lei, la numai o lună după ce vor ajunge la guvernare.

Sebastian Lăzăroiu acuză frauda de comunicare

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele luni, discursul liderului PSD Victor Ponta a cunoscut o metamorfoză. Tonul vehement şi atacurile directe la adresa guvernului au fost înlocuite cu limbajul muşcător şi vădit ironic la adresa promisiunilor premierului Emil Boc în materie, o strategie menită să rupă uşor, uşor, USL de orice responsabilitate în problema majorării pensiilor şi salariilor. "Ei n-au spus niciodată că măresc salariile şi pensiile. Am auzit asta cu urechile mele, am fost stupefiat. Anul trecut, PSD a scos oamenii în stradă, i-au adus cu autocarele în Bucureşti, au spus că dau jos guvernul şi că atunci când vor reveni la putere se vor întoarce la vechile salarii şi pensii", a reacţionat ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, luni seară la TVR.

Liderul PSD a explicat, pentru EVZ, că USL nu vede rostul susţinerii unor astfel de majorări de vreme ce oricum premierul Emil Boc va readuce pensiile şi salariile la nivelul din 2008. "De la domnul Lăzăroiu nu mă aştept să citească serios nişte documente. A nu se face confuzie între programul de guvernare al PSD din 2010, unde ne refeream la asemenea creşteri, şi programul USL. Bineînţeles că am declarat că nu vom mări pensiile şi salariile", a spus Ponta.

"Încă de la prezentarea programului de guvernare al USL, noi am spus că-l sprijinim pe domnul Boc, adică nu-l împiedicăm, să se ţină de cuvânt şi să readucă în 2012 salariile şi pensiile la nivelul de mai înainte" ne-a declarat Ponta. Tonul este total diferit faţă de vehemenţa cu care liderul PSD ataca această problemă la începutul anului 2011: "Guvernul a ales să reducă aceste pensii printr-o metodă necon stituţională. Cred că este datoria statului român să-şi ţină cuvântul dat anterior".

Ponta şi Antonescu se alăturau, în martie, protestatarilor din Piaţa Constituţiei, înainte de susţinerea unei moţiuni de cenzură în parlament pe tema noului Cod al muncii. Ei au ameninţat cu ample proteste de stradă şi "război" în toată regula cu actuala putere.

"Noi nu mai mărim pensiile şi salariile mai mult decât o va face Boc în 2012. A şi anunţat că vor mări înainte de alegeri. Nu mai mărim, decât ce măreşte Boc", afirma Ponta în 8 iunie, prognozând că "vom moşteni o economie distrusă şi un guvern îndatorat".

AMNEZIA USL

Doar PSD a promis mărirea salariilor

La sfârşitul lunii mai, USL îşi lansa programul economic, baza programului de guvernare al alianţei politice, în perspectiva preluării puterii. Documentul era mult diferit de programul PSD. Social-democraţii promiteau, încă din prima zi de guvernare, că vor readuce salariile bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierii cu 25%, vor bloca recalcularea pensiilor speciale, vor plafona cheltuielile cu bunuri şi servicii la 50%. Ulterior, salariul minim va creşte la 750-800 de lei, iar CAS va scădea cu 3%. În schimb, Uniunea Social-Liberală (USL) promitea reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, revenirea la un TVA de 19%, salariu minim pe economie la 800 de lei şi înfiinţarea a cel puţin un milion de locuri de muncă.

STRATEGIE EŞUATĂ

Baltazar: "Au vrut să dea o lovitură, dar au realizat că se compromit" Carmen Vintilă

Schimbarea de discurs a preşedintelui PSD, Victor Ponta, este în opinia consultantului politic Cozmin Guşă "dovada clară" că USL nu a reuşit să impună agenda publică aşa cum îşi propusese la momentul la care le făcea "promisiuni măreţe românilor".

Mai mult, Guşă a susţinut că demagogia de care a dat şi dă dovadă Victor Ponta este un semn al disperării. El crede că "atitudinea strict reactivă la acţiunile puterii este de fapt consecinţa profundei crize interne pe care o resimte în acest moment atât USL, cât şi partidele componente".

"Dacă Victor ar fi avut vreo strategie, chiar şi prin schimbarea declaraţiilor, USL ar fi fost la alt scor. Din păcate, nu a acţionat decât instinctual. Eu am spus, încă de la formarea USL, că toamna lui 2011 o să-i prindă pe un trend descendent, cu o cifră care începe cu 4 în sondaje, lucru care o să se vadă că va fi confirmat în sondajele din septembrie, octombrie", a subliniat Cozmin Guşă.

Reversul medaliei

Şi analistul economic Bogdan Baltazar crede că liderii USL înclină pentru un alt tip de discurs pentru că au realizat că oamenii nu mai cred în promisuni deşarte. "Au vrut să dea o lovitură, apoi au realizat că se compromit, mai ales că austeritatea este cuvântul de ordine şi la noi şi în Europa", a spus Baltazar.

Cât despre schimbarea de discurs a preşedintelui PSD pe tema salariilor şi pensiilor, Baltazar apreciază că Ponta a făcut asta din considerente electorale, " în sensul unei mai mari lucidităţi în raport cu ceea ce se întâmplă".

"Şi-au dat seama foarte bine că nu e de bun augur să facă promisiunile, cuvintele îi vor lovi când se aşteaptă mai puţin, pentru că electoratul a trecut deja prin multe, este mai informat. Ponta şi-a dat seama de reacţiile care vin, că s-ar putea să se întindă mai mult decât este realist. Nu cred că a fost o strategie, eu zic că a gândit puţin, că astfel de promisiuni, de supoziţii nu sunt sănătoase pe termen lung, că lumea o să-şi dea seama şi dă rău", a explicat Baltazar.