Schimbare fundamentală în medicina din România. La ce servicii ai acces de acasă

Schimbare fundamentală în medicina din România. La ce servicii ai acces de acasă

Românii pot să beneficieze de mai multe servicii medicale, în mediul online, pentru a nu mai împovăra un sistem greu încercat.

O schimbare revoluționară va avea loc în România, în ceea ce privește raportul dintre medici și pacienți. Guvernul a aprobat noua Ordonanță de Urgență (OUG) pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

Iată lista serviciilor care vor fi accesibile pentru pacienții ce pot comunica online:

Astfel, românii vor putea beneficia de servicii medicale online, din partea profesioniștilor. Iată lista care include activitățile ce pot fi desfășurate în acest mod de medici.

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. teleconsultația
  2. teleexpertiza
  3. teleasistența
  4. teleradiologia
  5. telepatologia
  6. telemonitorizarea
Serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor au ca scopuri principale scurtarea listelor de așteptare pentru pacienți, pot dinamiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității. Serviciile sunt cu atât mai importante în această perioadă în care sistemul este foarte aglomerat și uzat din cauza pandemiei de coronavirus. Mulți pacienți care au nevoi ce nu vizează infectarea cu coronavirus se plâng pentru că trebuie să aștepte foarte mult până reușesc să facă o programare la cabinetul unui medic. Benefic în această perioadă și pentru că ar limita răspândirea virusului

Pe de altă parte, telemedicina poate ajuta, datorită livrării serviciilor medicale la distanță, la limitarea răspândirii coronavirusului. Nu va mai exista contactul ditrect între pacienți și medici.

Într-un termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate printr-o hotărâre a Guvernului condus de Ludovic Orban, iar acest act normativ urmează să cuprindă:

a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină

b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină

c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina și a verificării respectării ei

d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină