Evenimentul Zilei > Politica > Schimbare dramatică pentru alegerile locale. Guvernul dă OUG! Lovitură pentru PSD
Schimbare dramatică pentru alegerile locale. Guvernul dă OUG! Lovitură pentru PSD

Schimbare dramatică pentru alegerile locale. Guvernul dă OUG! Lovitură pentru PSD

Guvernul Orban mută decisiv: a pregătit o OUG prin care șefii de Consilii Județene vor fi aleși din rândul consilierilor județeni și prin votul acestora!

Proiectul Executivului a fost deja pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. „Alegerea directă a președinților consiliilor județene, în același registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezintă o afectare gravă a statutului constituțional și legal al acestora din urmă, prin dezvoltarea conceptului de «supraprimar»”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Potrivit acestui proiect de act normativ, viitorii președinți de CJ vor fi aleși prin votul consilierilor județeni, din rândul acestora! OUG va ajunge în perioada următoare pe masa Guvernului, spre aprobare.

Reamintim că, în 2019, fostul premier Viorica Dăncilă adoptase o OUG potrivit căreia șefii CJ urmau să fie aleși prin vot uninominal.

Atunci, președintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul Dăncilă, susținând că schimbarea legii electorale nu a fost altceva decât un favor făcut de Viorica Dăncilă tuturor baronilor PSD pentru a-i câștiga de partea ei.