Schimbare de strategie. Chiar dacă speranța unui acord nuclear dispare, amenințarea venită din partea Iranului crește

Sursa: Arhiva EVZ

În ultimele 20 de luni, ofițerii de informații israelieni l-au asasinat pe un om de știință din Iran care se ocupa de evoluția nuclearî și au declanșat explozii la patru instalații nucleare și de rachete iraniene, sperând să distrugă centrifugele care produc combustibil nuclear și să întârzie ziua în care noul guvern al Teheranului ar putea construi o bombă.

Pentru prima dată de la preluarea mandatului președintelui Ebrahim Raisi, în această vară, negociatorii iranieni plănuiesc să se întâlnească cu omologii lor europeni, chinezi și ruși la sfârșitul lunii pentru a discuta viitorul acordului nuclear din 2015, care a limitat drastic activitățile Iranului.

Oficialii americani și-au avertizat omologii israelieni că atacurile repetate asupra instalațiilor nucleare iraniene pot fi satisfăcătoare din punct de vedere tactic, dar în cele din urmă sunt contraproductive, potrivit mai multor oficiali familiarizați cu discuțiile din culise.

Bagheri Kani, ministru adjunct de externe, a declarat săptămâna trecută la Paris că „nu avem negocieri nucleare”. În schimb, el se referă la ele ca fiind „negocieri pentru eliminarea sancțiunilor ilegale și inumane”.Iranul spune că va insista asupra ridicării atât a sancțiunilor nucleare, cât și a celor non-nucleare și că are nevoie de o garanție ca niciun viitor președinte nu va putea abandona unilateral acordul, așa cum a făcut Trump.

Iranul, ca întotdeauna, neagă că are vreo intenție de a construi o armă nucleară. Robert Malley, reprezentantul Departamentului de Stat pentru Iran, a declarat recent că, deși „este în mâinile Iranului să aleagă” calea pe care să o ia, Statele Unite și alți aliați trebuie să fie pregătiți pentru orice alegere pe care o face Teheranul.

În timp ce oficialii iranieni au dat multe explicații pentru ceea ce urmează să facă, precum alimentarea reactoarelor nucleare navale pe care Iranul nu le deține, adevăratul motiv pare să fie acela de a crea presiune. Luna aceasta, purtătorul de cuvânt al agenției iraniene de energie atomică, Behrouz Kamalvandi, a remarcat cu mândrie că numai țările cu arme nucleare au demonstrat că pot îmbogăți uraniul până la acest nivel.

Israelul este pregătit pentru a face față amenințării nucleare

Inițial, oficialii americani au sperat că Raisi va accepta doar acordul nuclear care a fost negociat, va face modificări minore și va celebra ridicarea majorității sancțiunilor occidentale. Dar asta s-a dovedit o greșeală de calcul. La sfârșitul lunii septembrie, noul ministru de externe al țării, Hossain Amirabdollahian, a declarat că nu are niciun interes să conducă negocierile la care a lucrat predecesorul său de ani de zile.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh, a declarat la o conferință de presă că Iranul are trei condiții pentru ca Washingtonul să revină la acord: trebuie să recunoască că a fost o greșeală retragerea acordului, trebuie să ridice toate sancțiunile și trebuie să ofere o garanție că nicio altă administrație prezidențială nu va ieși din acord.

În timp ce oficialii europeni spun că nu vor să ia în considerare un „Plan B”, o varietate de planuri - de la izolarea economică la sabotaj - au fost subiectul întâlnirilor de la Casa Albă, Pentagon și Departamentul de Stat. Întrebat despre aceste discuții, Biden a făcut o pauză, apoi a spus: „Nu voi comenta acum despre Iran”.

Dar israelienii comentează. Luna aceasta, șeful de stat major al armatei israeliene, Aviv Kochavi, a declarat că armata israeliană „accelerează planurile operaționale și pregătirea pentru a face față Iranului și amenințării militare nucleare”. A fost o referire la faptul că noul premier, Naftali Bennett, a autorizat mai multe fonduri pentru planificarea și practicarea atacurilor.

La un moment dat, oficialii administrației Biden spun că ar putea fi forțați să declare că programul nuclear al Iranului este prea avansat pentru ca cineva să se întoarcă în siguranță la acordul din 2015. „Acesta nu este un ceas cronologic, ci un ceas tehnologic”, a spus Malley luna trecută. „La un moment dat”, a adăugat el, acordul „va fi atât de erodat deoarece Iranul va face progrese care nu vor putea fi inversate”.