Schimbare de paradigmă! Alexandru Rafila pune punctul pe i. „Trebuie tratați nediscriminatoriu”

Schimbare de paradigmă! Alexandru Rafila pune punctul pe i. „Trebuie tratați nediscriminatoriu” Sursa: EEC-Razvan Valcaneantu

Pacienții trebuie să aibă parte de același tip de tratament, indiferent dacă apelează la serviciile unui spital din sectorul public sau privat, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri, 2 februarie, comentând situația furnizorilor de servicii medicale, despre care a punctat că trebuie să fie, la rândul lor, tratați nediscriminatoriu.

Prevenția nu înseamnă doar realizarea și monitorizarea unor analize medicale, ci și un program integrat în acest sens, astfel încât să existe o sustenabilitate a sistemului de sănătate, a spus ministrul Alexandru Rafila, la evenimentul de lansare a studiului „Analiza impactului economic şi social al furnizorilor privaţi de servicii medicale din România”, organizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

Noul obiectiv al lui Alexandru Rafila

„Or, lucrul acesta se poate face dacă dezvoltăm într-adevăr medicina omului sănătos şi mărim numărul de ani de viaţă fără boală, pentru că asta ne dorim în final, încât să existe posibilitatea finanţării reale a serviciilor de sănătate de care avem cu adevărat nevoie şi să evităm decesul prematur, îmbolnăvirile complicate premature şi aşa mai departe”, a subliniat șeful Ministerului Sănătății, miercuri.

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a comentat, de asemenea, situația furnizorilor de servicii medicale, precum și a pacienților, în ceea ce privește tratamentul oferit în mediul sanitar privat VS. public.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pacienții trebuie tratați nediscriminatoriu”

„Mi pare corectă această abordare în care furnizorii (de servicii medicale - n.r.) trebuie trataţi nediscriminatoriu, adică cei privaţi şi cei publici, este foarte corect să fie aşa. Cred că şi pacienţii trebuie trataţi tot nediscriminatoriu, iar accesul la servicii de sănătate să nu fie condiţionat de contribuţii financiare din partea oamenilor, care depăşesc, pentru mulţi dintre ei, posibilităţile de a accesa aceste servicii. Adică, un mediu competiţional trebuie să nu priveze pacientul de accesul la servicii de sănătate, ci dimpotrivă, să permită ca acest acces să fie mai bun”, a mai transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În altă ordine de idei, românii care vor să se interneze într-un spital privat ar putea plăti doar o parte din costuri, în timp ce statul va suporta și el o parte. Statul ar urma să acopere o parte din suma decontată de CNAS pentru serviciile medicale asigurate în spitalele de stat, diferența de preț fiind suportată de pacient.

Măsura apare într-o Ordonanță de Urgență care a fost, însă, amânată în ceea ce privește aplicarea sa. Aceasta vizează exclusiv internările și intervențiile chirurgicale efectuate în mediul privat, însă nu și consultațiile la cabinetul medicului, analizele și/sau investigațiile medicale.