Schimb de ştafetă la Baza americană Mihail Kogălniceanu

Schimb de ştafetă la Baza americană Mihail Kogălniceanu

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu a găzduit, astăzi, ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force, eveniment care a marcat, totodată, încheierea altui exerciţiu desfăşurat în perioada septembrie 2014-februarie 2015 în baze de instruire din România, Bulgaria şi Serbia.

Cei peste 500 de puşcaşi marini şi marinari ai Batalionului 2, Regimentul 8 Infanterie Marină, cunoscut şi sub numele de „Batalionul Americii” din Carolina de Nord, îi înlocuiesc astfel pe militarii Batalionului 2, Regimentul 2 Infanterie Marină, numiţi şi  „Lorzii  Războiului”. Pe parcursul celor şase luni, „Lorzii Războiului” au organizat opt exerciţii majore cu militarii români dar şi cu militari din Balcani. O misiune importantă a militarilor americani este şi participarea la proiecte umanitare, efectuând în aceste şase luni aproape 3000 de ore de voluntariat, mai ales la casele de copii din Constanţa.

Cele două unităţi militare americane au o vastă experienţă în teatrele de operaţiuni, fiind dizlocate de mai multe ori pentru a susţine Operaţiunea Iraqi Freedom şi Operaţiunea Enduring Freedom. După şase luni de antrenament, cot la cot cu militarii români, comandantul exerciţului Black Sea Rotational Force 14.3, locotenent colonelul Joel Schmidt, s-a declarat „impresionat de eficienţa forţelor militare române” El spune că militarii americani s-au antrenat exact ca în SUA „dovadă că partenerii din Europa de Est ne sunt aliaţi, în principal românii şi bulgarii”.

Militarii români au participat la toate exerciţiile Black Sea Rotational Force. Locotenentul Adrian Andrei confirmă că au fost exerciţii grele, în care partea română s-a descurcat cu brio alături de colegii americani. La exerciţiul Platinum Lion din Bulgaria, militarii români au fost supuşi, printre altele, chiar şi testului cu sprayul cu piper. „Nu e o senzaţie tocmai plăcută să fii stropit cu piper în faţă dar ne-am adaptat, scopul este de a potoli mulţimea, de a neutraliza foţele inamice”, explică militarul român. El susţine însă că armata română, instruită de profesionişti, se pregăteşte intens şi în ţară, fapt ce justifică rezultatele bune în antrenamentele comune cu partenerii NATO.

Black Sea Rotational Force este un exerciţiu bianual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa şi Africa, care se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă. La exerciţiu, planificat cu un an înainte de desfăşurare, şi inclus în Planul cu principalele activităţi ale Statului Major General, vor participa militari din Bulgaria, Georgia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, România şi SUA, iar activităţile de instruire în comun se vor desfăşura în Bulgaria, Georgia şi România.