Scheletele de șobolani găsite pe o epavă scot la lumină detalii despre călătoriile de acum 2.000 de ani

Șobolani

Scheletele de șobolani găsite pe epava unei nave de marfă care s-a scufundat în largul coastei Israelului oferă noi perspective istorice valoroase, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Haifa.

Scheletele de șobolani morți de pe nava numită Ma'gan Mikhael B, datate între anii 648 și 740, au ajutat echipa să afle mai multe despre vasul care a navigat în Mediterană. Vorbind cu Insider, Sierra Harding, un zoo arheolog al proiectului, a spus că rămășițele sunt cea mai veche și singura dovadă directă a unei infestări de șobolani pe o epavă din Marea Mediterană.

Scheletele de șobolani de pe vas

Ea a explicat că unele dintre rămășițele sunt de șobolani negri, o specie care a călătorit cu comercianții în Orientul Mijlociu din Asia de Sud și India în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Cu toate acestea, folosind morfologia dentară, ei au descoperit că alți șobolani erau „exotici în zonă”. Descoperirile preliminare arată că ar fi putut să provină din Tunisia sau Corsica.

„Dacă se confirmă că unii dintre acești șobolani erau la fel de departe ca insulele mediteraneene centrale – ceea ce înseamnă cu adevărat este că au avut loc mult mai multe comunicații, transport maritim, schimburi și comerț în această perioadă, care sunt descrise ca doar bătălii armate și navale”, a spus ea.

O gamă impresionantă de artefacte conservate descoperite pe nava scufundată a ajutat la completarea imaginii vieții la bordul navei comerciale antice. Un raport preliminar din 2020 al echipei Universității din Haifa a găsit „cel mai mare ansamblu de mărfuri maritime de ceramică bizantină și islamică timpurie descoperit de-a lungul coastei israeliene până în prezent”.

Lipsa unor rămășițe umane

Studiul oferă indicii despre echipajul divers al navei, cu cruci creștine, binecuvântări musulmane (de exemplu, cuvântul „Bismillah,” care înseamnă numele lui Dumnezeu) și litere grecești și arabe sculptate în pereți, a spus Harding pentru Insider.

Nu au fost găsite rămășițe umane la bordul epavei, ceea ce indică faptul că echipajul a ajuns la țărm când nava s-a scufundat la mică distanță de coastă. Când nava s-a scufundat în largul coastei Israelului, a fost imediat acoperită cu nisip, ajutând la păstrarea secretelor sale, a spus Business Insider.

Studiul este condus de o echipă internațională de cercetători, inclusiv Harding, Dr. Ardern Hulme-Beaman de la Universitatea din Liverpool, Dr. Nimrod Marom de la Universitatea din Haifa și profesorul Deborah Cvikel de la Universitatea din Haifa este cercetătorul principal asupra studiului.