Misterul scheletelor din „orașul luminii”.  De ce turiștii iau cu asalt acest loc

Misterul scheletelor din „orașul luminii”.  De ce turiștii iau cu asalt acest loc Sursă foto: arhiva EVZ

Un labirint de galerii plin cu rămășițe umane șerpuiește pe sub „orașul luminilor și al iubirii”, așa cum a fost supranumit  Paris, capitala Franței. Catacombele  ascund osemintele a milioane de parizieni, iluștri necunoscuți, dar și oameni celebri, precum Rabelais, Racine, Robespierre sau Charles Perrault, menționează autoritățile pariziene.

Misterul scheletelor din „orașul luminii”.  Turiștii fascinați de „moarte”

catacombe Paris

Sursă foto: captură video

Conform presei internaționale, doar o mică parte a celui mai mare osuar din lume este deschisă turiștilor.  Spre exemplu, o intrare legală in tuneluri este situata in Piata Denfert-Rochereau din arondismentul 14 din Paris, în  apropierea cartierului Montparnasse, notează Daily Mail. 

„Cred că oamenii sunt fascinați de moarte. Ei nu stiu despre ce este vorba si văd toate aceste oase stivuite, ceea ce este fascinant", a spus un vizitator pentru CNN.

Rămășițele umane au fost transferate în cariere subterane începând din anul 1780.  Se presupune că sunt mai mult de șase   milioane de oameni îngropați în subteran. Tunelurile au jucat un rol important în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ele fiind folosite de Rezistenta franceză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce sunt, de fapt, catacombele din Paris. Nimeni nu și-ar fi imaginat că lipsa locurilor de veci va deveni „atracție turistică”

Primele tuneluri au fost săpate chiar sub centrul  orașului Paris, însă, dpe parcursul anilor ele au fost extinse până spre periferia acestuia. Sunt numeroase intrări în catacombe, multe dintre ele ascunse și cunoscute doar de persoane autorizate, angajați ai muzeelor.

De fapt, catacombele din Paris s-au transformat în atracție turistică, din ironia sorții. În trecut,  înmormântarea avea loc în cimitirele bisericilor parohiale din capitală, iar în timpul revoluției franceze, supraaglomerarea orașului a reprezentat o problemă gravă atât pentru populația vie, cât și pentru cei decedați. Mai mult, cimitirele deveniseră, încetul cu încetul, adevărate focare de infecție, pericol public pentru sănătatea oamenilor.

Printr-un decret al consiliului de stat al regelui din 9 noiembrie 1785, s-a ordonat transferul tuturor oaselor de la Cimitirul Sfinților Inocenți, cel mai mare cimitir parizian al vremii, care fusese închis în 1780 pentru că prezenta un risc ridicat pentru sănătatea localnicilor, conform catacombes.paris.fr.