Scenariul încălzirii globale, pus în scenă acum un secol. Demontarea masajelor panicarde

Încălzire globală, Sursa foto: Dreamstime.com

Suntem bombardați zilnic cu breaking news-uri despre temperaturi record și încălzirea globală. Chiar ni se pregătesc reguli prin care ni se va schimba stilul de viață. Una dintre ele este cea că vom fi nevoiți să renunțăm total la mașinile cu motoare clasice.

Numai că tema nu este nouă, doar noi suntem noi pe acest Pământ. În urmă cu fix un secol presa promova aceeași temă. În cartea ”Nu există criză climatică”, autorul David Craig arată fazele prin care a trecut comunicarea publică în privința climei în ultimul secol.

Temerile din anii ’20-’30 privind încălzirea globală

În cartea „Nu există criză climatică”, autorul subliniază faptul că, în urmă cu mai bine de un secol, monitorizarea temperaturii globale era destul de limitată. Nu existau tehnologii performante, iar cifrele de atunci sunt estimative. Însă, el precizează faptul că: „În cei aproximativ șaizeci de ani dintre anii 1880 și 1940, temperatura Pământului s-a încălzit între 0,5 °C și 1 °C.”

La începutul secolului XX, a existat o perioadă acaparată de un val dezastruos de căldură. „În 1911, de exemplu, au fost mii de morți din cauza căldurii în Germania, Marea Britanie, Franța și S.U.A. În Germania, mulți oameni au murit din cauza insolației. Alții au murit din cauza insuficienței cardiace când au încercat să se răcorească în râuri și lacuri. A fost o epidemie de tifos și oamenii puteau cumpăra gheață doar dacă aveau certificat medical. Se estimează că, doar la Paris, câteva mii de oameni au murit din cauze legate de căldură. Și în Statele Unite, temperaturile au atins niveluri record. Termometrele au explodat și au existat decese din cauza căldurii și sinucideri” povestește David Craig în cartea sa. Diverse publicații avertizau cu privire la acest fenomen extrem, creând panică în rândul oamenilor.

Până și Departamentul de Comerț al SUA semnala faptul că: Oceanul Arctic se încălzește, aisbergurile sunt rare și în unele locuri focile găsesc apele prea fierbinți”. Cu acest val de căldură neobișnuit, experții au ajuns să se întrebe dacă nu cumva Polul Nord avea să dispară în cele din urmă. La acea vreme, specialiștii au ajuns la concluzia că planeta se confruntă cu: „O schimbare radicală a condițiilor climatice cu temperaturi ridicate nemaiauzite până acum pe acea parte a suprafeței pământului”.

Viziunile cu privire la schimbările climatice

Existau tot mai multe dovezi ale faptului că planeta Terra suferă de căldură. „Ideea că planeta se încălzește părea să fie confirmată de observațiile din Elveția, unde 81 din 100 de ghețari studiați se micșorau, 4 erau stabili și doar 15 crescuseră” amintește David Craig în carte.

Imagini din cartea „Nu există criză climatică, autor David Craig

Temperaturile ajunseseră la niveluri istorice, ceea ce îi îngrijora pe oamenii de știință. La Polul Sud, spre exemplu, temperaturile urcaseră până la 25 de grade. În anul 1934, doi specialiști au făcut o predicție sumbră: „Lumea devine treptat și mai caldă și mai uscată. Într-o zi, marile calote polare s-ar putea topi – ridicând nivelul oceanelor de la 40 la 50 de picioare (12 până la 15 metri) și ștergând jumătate din Anglia de pe hartă”. Tot în 1934, un ziarist american a precizat că topirea gheții și nivelul ridicat al mărilor ar putea „înghiți lumea”. Îngrijorarea părea să fi acaparat întreaga planetă, având în vedere viziunile alarmante ale cercetătorilor.

Despre autor

David Craig este un autor britanic. A fost consultant în management, iar în cartea sa din 2005, „Jecmănirea: Povestea scandaloasă din spatele mașinii de consultanță a managementului financiar” a criticat lăcomia și practicile dubioase ale consultanților.

A adoptat un pseudonim și a creat editura "The Original Book Company" pentru a publica "Jecmănirea” după ce a fost respinsă de editorii convenționali "de teama, spune el, că ar putea supăra persoanele nepotrivite". După ce a vândut 10.000 de exemplare, următoarele două cărți au fost publicate de editura comercială Constable. În schimb, el a păstrat pseudonimul pentru a beneficia de succesul primei cărți.

David Craig este autorul multor  volume controversate despre nesinceritatea, incompetența, prostia, lăcomia și risipa care domină activitatea guvernului, a Uniunii Europene, a sectorului privat, a serviciilor financiare și nu în ultimul rând, a mult aclamatei rețea caritabilă britanică.

Dacă v-am trezit interesul, cartea lui David Craig poate fi comandată de pe ”Editura de carte”.