Scenariul lui Adrian Năstase despre SCANDALUL Rogozin: „Pasagerii au fost scut uman!”

Scenariul lui Adrian Năstase despre SCANDALUL Rogozin: „Pasagerii au fost scut uman!”

Adrian Năstase a comentat pe blogul său personal incidetul care l-a implicat pe trimisul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, în Republica Moldova, Dmitri Rogozin, care nu a fost lăsat de autoritățile din România să să survoleze spaţiul aerian al României şi care, în acest fel, au făcut să eşueze vizita sa în Republica Moldova.

„Încercarea vicepremierului rus, Dimitri Rogozin, de a ajunge în Transnistria, survolând spaţiul aerian al unor state membre UE, a fost în mod evident, o provocare. O dublă provocare – 1) la adresa Uniunii Eurpene, care l-a introdus pe „lista neagră” a celor care nu pot călători pe teritoriul UE, că urmare a sancţiunilor decise împotriva unor lideri din Federaţia Rusă şi 2) la adresa Republicii Moldova, prin încercarea de a ajunge la Tiraspol pentru a da un mesaj ce afectează independenţa şi integritatea teritorială a Chişinăului. 

Acţiunea lui Rogozin este clar un act de provocare, în condiţiile în care şi în 2014 încercarea să de a tranzita spaţiul aerian al României – membru UE, fusese respinsă”, scrie fostul premier pe blogul personal.

Mai mult, Năstase avertizează că reacția lui Rogozin ar putea face parte dintr-un plan mai complex. „Cred insa  ca aceasta provocare recenta face parte si dintr-un joc mai complex cu Statele Unite si cu NATO. Este un mod de a incerca sa se marcheze eventuale sfere de influenta rusesti in Estul Europei. Probabil si in urma deciziei de achizitionare a unor echipamente militare din SUA si in urma unor exercitii militare NATO pe teritoriul Romaniei. Ceea ce nu inteleg insa unii strategi de la Kremlin este ca, plasand Romania in acest joc, ei  accentueaza adversitatea la nivel de opinie publica din Romania si  micsoreaza sansa relansarii relatiilor de vecinatate, bazate pe masuri de crestere a increderii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu aceasta este calea. „Modelul Rogozin” blocheaza eventuale incercari de normalizare si relansare a relatiilor bilaterale. Sau poate ca asta se doreste?", punctează Năstase.

Pasagerii scut uman

Năstase semnalează și faptul că Rogozin s-a ascuns printre pasageriii pe care i-a pus într-o situație neplăcută. "Mi se pare ne-elegantă (cel puţin) soluţia pe care a adoptat-o vicepremierul rus, aceea de a se „ascunde” într-un avion de pasageri, punându-i pe aceştia în situaţia de „scut uman” şi de a suferi consecinţele unei decizii care-l privea doar pe el. Responsabilitatea este desigur şi a companiei aviatice care a acceptat îmbarcarea lui Rogozin pe acest traseu. Nu-mi este clar dacă Polonia şi Ungaria – care au permis survolul – sunt şi ele membre ale UE şi dacă trebuie şi ele să respecte sancţiunile stabilite la Bruxelles… Sau poate că sancţiunile pot fi aplicate „a la carte” (conform modelului german)? 

În mod evident, în politică externă rusă, funcţionează, în continuare, în ceea ce priveşte România, formulă „poliţistul bun” şi „poliţistul rău” (aceştia din urmă, mai vocali). Rogozin se înscrie în tradiţia „poltistilor răi” (Lebed, Jirinovski, etc)", a încheiat Năstase. 

Citește și: