Scenariu politic incendiar: Se pune de o nouă sesizare a CCR, pe Cabinetul Cîțu!
- Ionel Sclavone
- 28 februarie 2020, 20:30
Liderii PSD, UDMR și ALDE susțin că premierul desemnat, Florin Cîțu, nu urmărește să obțină votul de învestitură în Parlament ci, dimpotrivă, respingerea Cabinetului, pentru a putea continua procedura pentru organizarea anticipatelor.
O opinie similară este împărtășită și de USR, formațiune aliată a PNL. Un asemenea punct de vedere lasă loc unei noi contestații la Curtea Constituțională.
Reprezentanții principalelor partide parlamentare consideră că, prin promovarea acelorași miniștri din cabinetele precedente, PNL și Florin Cîțu demonstrează că nu doresc să guverneze ci să continue scenariul anticipatelor. În sprijinul acestei idei, o dovadă în plus este și faptul că majoritatea numelor propuse au fost respinse în comisiile parlamentare reunite cu prilejul învestirii Guvernului Orban 2.
„Anticipate, singurul proiect de ţară al PNL! Lista miniştrilor încropită de Florin Cîţu, fără un minim dialog cu forţele parlamentare pentru a creiona o majoritate, arată clar acest lucru. Să vii în Parlament cu o listă plină de incompetenţi, respinşi deja de două ori de Parlament, în condiţiile în care tu ai fost respins de trei ori, denotă dispreţul total faţă de adevăratele probleme de astăzi ale României”, se arată într-un mesaj publicat de PSD pe Facebook.
Aceleaşi critici sunt formulate şi de ALDE care apreciază că liberalii sunt preocupați mai mult de scenariul anticipatelor decât de asigurarea unei guvernări stabile.
USR și UDMR anticipează anticipatele
Reprezentanții USR și UDMR, posibili parteneri ai PNL în demersul de constituire a unei majorități parlamentare, s-au declarat deranjați de atitudinea lui Florin Cîțu. La fel ca și PSD, îi reproșează premierului desemnat că nu a inițiat consultări prealabile pe marginea listei miniștrilor propuși.
„Dacă aceste discuții ar fi existat, i-am fi spus domnului Cîțu că era firesc că avem oameni competenți în locul miniștrilor care au performat sub așteptări și se regăsesc în continuare pe această listă. (…) Consultările care vor avea loc săptămâna viitoare, DUPĂ depunerea listei miniștrilor și a programului de guvernare, nu sunt decât un exercițiu formal”, a arătat Dan Barna, președintele USR, într-o postare pe Facebook.
Spre deosebire de Dan Barna, deputatul Cristina a fost mai tranșantă: „În ceea ce priveşte nominalizarea lui Florin Cîţu, sunt nişte informaţii care, până la urmă, ne duc spre logica anticipatelor. Avem din nou un guvern care doreşte să cadă la vot”.
Un punct de vedere similar întâlnim și la UDMR, al cărui lider, Kelemen Hunor, a precizat că o eventuală negociere pentru susținerea viitorului Guvern PNL are șanse mici de reușită, având în vedere lista miniștrilor și programul de guvernare.
„Aşa cum se vede această listă şi cum au procedat foarte repede de la nominalizarea dlui Cîţu, într-o zi şi jumătate au şi finalizat lista, arată că ei se gândesc în continuare la alegeri anticipate. Propun un guvern monocolor, minoritar care nu are majoritate în parlament”, a declarat Kelemen Honor, liderul UDMR.