Culisele unui scenariu de 10.000.000 de dolari: furt, amenințări și un pistol Glock 17

Culisele unui scenariu de 10.000.000 de dolari: furt, amenințări și un pistol Glock 17

Evenimentul zilei a prezentat ieri povestea impresionantă a scriitorului român - Lucian Ciuchiță pe numele lui - care se luptă cu doi scenariști de la Hollywood pentru onoare și o sumă colosală: 10.000.000 de dolari. Ciuchiță susține că americanii i-au plagiat creația, realizând fi lmul Escape Plan, și cere daune materiale considerabile. În spatele acestor frământări se ascund mai bine de patru ani de angoase și temeri, românul dezvăluindu-ne că a fost amenințat de o avocată a regizorilor din Cetatea Filmului.

De când a început procesul cu „greii” de la Hollywood, care i-ar fi furat scenariul care ar fi stat la baza peliculei de succes Escape Plan, cu Sylvester Stallone și Arnold Schwarzenegger în rolurile principale, Lucian Ciuchiță se uită în fiecare zi peste umăr. Nu de alta, dar practicile scenariștilor de la Hollywood transpuse în procesul intentat de român n-ar fi tocmai ortodoxe: documente false, intimidări și amenințări din partea avocatei care-i reprezintă.

„Într-adevăr, m-am temut la început. Sunt capabili de orice. Păi, dacă furi, falsifici, folosești hackeri, corupi, ce te reține „sa scapi” definitiv de un adversar? Nimic. Face parte din același „arsenal”, nu? Pentru 10 milioane de dolari? O fac unii și pentru câteva zeci de mii”, șarjează Ciuchiță.

Surpriză: scriitorul e expert în luptă antiteroristă!

Revine instantaneu cu dezvăluiri: „Dar a trebuit să-mi asum acest risc. Odată, mai pe la început, o avocată care îi apără pe producătorii americani, cu un tupeu incredibil și care se crede deasupra legii pentru că este ancorată politic, m-a amenințat că voi pierde și voi plăti toată viața daune. Am privit-o calm și i-am răspuns că amenințările nu au efect asupra unui om corect, luptător, care a trecut prin multe în viață”.

Dar prin ce a trecut Lucian Ciuchiță în viață? „Am prins Revoluția, mineriadele, TVR-ul asediat. Adevărate războaie. O amenințare venită din partea unei avocate obraznice nu m-a afectat. I-am spus că va veni momentul când adevărul va ieși la lumină și, atunci, voi vedea ce vor mai avea de zis. De față era și o altă avocată, la fel de obraznică, dar care a «pă- răsit corabia” când a aflat că a început urmărirea penală pentru fals și uz de fals”, continuă Ciuchiță. Apoi, contraatacul:

„Revenind la amenințări, am lucrat zece ani în poliție și, în plus, cinci ani în SPP, într-o unitate specială de protecție a Președintelui României. O unitate de luptă antiteroristă. Deci, prin natura meseriei și a experienței nu pot să stau liniștit când știu cu cine mă lupt în proces. M-am gândit de multe ori la un eventual atac mișelesc, fizic ori de altă natură. Evident, m-am gândit inclusiv la un atentat. Așa că- mi verific mașina de fiecare dată înainte să mă urc în ea, nu o pornesc fără un control amănunțit. Mă rog, nu mă mai sperie nimic, doar sunt precaut. Posed permis de armă pentru protecție și autoapărare, iar pistolul Glock 17 este unul dintre cei mai buni „prieteni” ai mei”.

Săgeți către Justiția din România

După mai bine de patru ani de procese, Lucian Ciuchiță a luat pulsul Justiției din România: „Inițial, am fost încrezător, dar, din păcate, Justiția noastră nu a demonstrat că este corectă. Dimpotrivă, de multe ori a demonstrat că este părtinitoare. Pot să afirm cu toată certitudinea că nu am avut parte de un proces corect.Până acum.

Conform legii dreptului de autor, instanțele române trebuiau să apere interesele unui creator român căruia i-a fost plagiată opera. Acesta este și motivul pentru care ne judecăm pe teritoriul României.

O parte din documentele americanilor sunt falsificate, altele nu au fost prezentate niciodată în original - doar în fotocopii -, instanța nu a solicitat niciodată părerea unui expert”.

 

Copii, nu originale

„Astept motivarea instanței de fond, pentru că în mod cert voi formula apel. Sper ca la apel să se ia în considerare că toate documentele lor nu sunt prezentate în original și să le anuleze imediat, iar pentru celelalte să solicite Parchetului expertizarea lor. În acest fel, „probele” caselor de producție de la Hollywood se vor reduce substanțial ca număr, către „0”, și Instanța de Apel va trebui să trimită dosarul la rejudecare pe fond”.

Ce-ar face cu milioanele?

Ce va face Lucian Ciuchiță cu 10.000.000 de dolari în cazul în care va câștiga războiul cu americanii? „Sunt un om modest și așa voi rămâne. Tot berea aia o s-o beau, eventual am să călătoresc mai mult. Nu mă vor schimba banii. Nu pentru ei am luptat până acum. A fost un act de demnitate și onoare. Producătorii de la Hollywood cunosc faptul că, dacă ar fi propus o înțelegere de la bun început, suma pretinsă ar fi fost foarte mică. Deveneam prieteni și colaboratori și toți am fi câștigat din acest parteneriat. Acum este cam târziu, dar nu imposibil”.

Revenind la întrebarea inițială: „Am să investesc o parte din bani în promovarea cărților mele, le voi propune unor mari edituri străine. Posibil este și un film. Dar mai am o dorință: să ajut tineri talentați din România, adevărate valori care nu sunt în atenția unui sistem ticălos și nu au nicio șansă să-și publice creațiile. Am să înființez o fundație literară”.

 

Aviz amatorilor

Lucian Ciuchiță are și un sfat pentru aspiranții la visul american, varianta „scenarită”: „Le recomand să citească atent acest material, este o poveste adevărată din care vor trage singuri concluzii. Da, fiecare scenarist visează să ajungă la Hollywood, însă mirajul acesta are un cost. Dacă, totuși, vor să încerce marea cu degetul le recomand să-și înregistreze scenariile la Dacin Sara și să le predea în baza unor documente, pe e-mail, nu pe „încredere”. Bineînțeles, dacă se poate, un contract ar fi indicat. Nu ezitați să-i dați în judecată dacă aveți scenariul înregistrat și convingerea fermă că ați fost plagiați”!

 

Ne puteți urmări și pe Google News