Scenariu catastrofal post Fukushima: Autoritățile prevedeau dispariția orașului Tokyo

Scenariu catastrofal post Fukushima: Autoritățile prevedeau dispariția orașului Tokyo

O comisie de anchetă niponă, asupra reacției autorităților în urma catastrofei nucleare de la Fuskushima, din martie 2011, a dezvăluit faptul că guvernul de la Tokyo credea că toate reactoarele centralei nucleare vor exploda, determinând o inevitabilă disparție a capitalei Japoniei.

Guvernul japonez a lucrat mult timp la scenariul apocaliptic care prevedea dispariția orașului Tokyo, ca urmare a unei serii de explozii nucleare, generate de accidentul de la centrala de la Fukushima. Această dezvăluire, care aparține unei comisii de anchetă independente, a fost dată azi publicității, scrie ziarul ”Liberation”.

Purtătorul de cuvânt al executivului nipon de la acel moment, Yukio Edano, a declarat anchetatorilor că ”Ne gândeam la un scenariu diabolic”, în care reactoarele nucleare ar fi explodat, unul după altul. ”Dacă asta se întâmpla, Tokyo nu ar mai fi existat”, a precizat oficialul japonez. Printre planurile luate în calcul de guvern se număra și evacuarea capitalei, care ar fi fost necesară, la jumătatea lunii martie, când dimensiunea crizei nucleare în desfășurare era destul de incertă.

Prefectura Tokyo numără 13 milioane de locuitori, la care se adaugă populația din cele trei prefecturi vecine, care alcătuiesc ”marele Tokyo”. Astfel, numărul total al celor care urmau să fie evacuați se ridica la 35 de milioane de locuitori. Aceste date sunt publicate în raportul unei comisii de experți însărcinați să ancheteze evenimentele care au avut loc în jurul celei mai grave crize nucleare planetare, după accidentul de la Cernobîl, din Ucraina, din mai 1986. Conform documentului, proprietarul centralei nucleare de la Fukushima Daiichi, situată la 220 km nord- est de Tokyo, compania Tokyo Electric Power (TEPCO), a dorit să evacueze centrala atomică, unde angajații săi încercau să diminueze efectele dezastrului.

Tepco a primit însă ordin de la premierul nipon Naoto Kan să continue activitatea și să nu își retragă muncitorii. Experții susțin că, dacă primul ministru nu ar fi insistat angajații de la Fukushima să continue lucrul, accidentul nuclear din martie ar fi avut consecințe catastrofale.

Ne puteți urmări și pe Google News