Scenarii cosmice. Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă o gaură neagră ar ajunge în sistemul nostru solar

Scenarii cosmice. Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă o gaură neagră ar ajunge în sistemul nostru solarGaură neagră, Sursa foto Wikipedia

Găurile negre nu sunt "aspiratoare cosmice", dar ce s-ar întâmpla dacă una s-ar rătăci în sistemul nostru solar? Găurile negre sunt masive, aproape invizibile și atât de puternice încât nici măcar lumina nu le poate scăpa.

Depinde de o mulțime de factori, inclusiv de mărimea și distanța găurii negre, au declarat experții pentru Live Science. Dar, în multe scenarii, nu s-ar întâmpla prea multe.

Ce se întâmplă dacă o gaură neagră ar intra în sistemul solar?

„Nu sunt, în sine, distructive. Este doar masă. O masă foarte comprimată, dar masă. Nu este un aspirator cosmic", a declarat Karina Voggel, cercetător postdoctoral la Centrul de Date Astronomice din Strasbourg, Franța, pentru Live Science.

Dacă o gaură neagră s-ar rătăci în sistemul nostru solar, cele mai mari efecte ar fi gravitaționale. Iar aceste efecte ar depinde de masa găurii negre.

„Găurile negre despre care suntem siguri că există sunt toate mult mai masive decât soarele. Iar gravitația soarelui domină comportamentul corpurilor din sistemul solar până la distanțe uriașe. Astfel încât orice lucru mai masiv decât soarele care se rătăcește în vecinătatea noastră la scări mult mai mari decât sistemul solar ar avea efecte notabile", a declarat Robert McNees, profesor asociat de fizică la Universitatea Loyola din Chicago, pentru Live Science.

Găurile negre pe care le cunoaștem sunt fie găuri negre cu masă stelară fie găuri negre supermasive. Găurile negre cu masă stelară sunt găuri negre care au între câteva și de 100 de ori masa soarelui. Cele supermasive cunt cele care au între 100.000 și miliarde de ori masa soarelui și se găsesc în general în centrul galaxiilor. Dar există și alte posibilități.

De exemplu, ar putea fi posibilă crearea de mini găuri negre într-un accelerator de particule. Acestea ar varia de la un singur gram la aproximativ masa unui om și ar fi de dimensiuni microscopice.

„Nu s-ar întâmpla nimic dacă ar trece pe lângă mine, chiar dacă ar trece chiar prin fața mea. Acestea se evaporă în mai puțin de o secundă", a declarat Voggel.

Găuri negre și planetă nouă

Apoi, există găurile negre primordiale, care s-ar fi putut forma ca urmare a fluctuațiilor de masă și densitate din universul foarte timpuriu.

„Nu este complet exclus să existe găuri negre primordiale plutind prin univers cu mase comparabile cu câteva mase terestre. Și ceva care are câteva mase terestre nu ar avea efectele gravitaționale cu adevărat drastice pe care le-ar avea o gaură neagră astrofizică dacă ar intra în sistemul nostru solar", a spus McNees.

Unii astronomi s-au gândit chiar dacă Planeta Nouă, o planetă ipotetică aflată departe în sistemul solar, ar putea fi o gaură neagră "bebeluș" în intervalul de masă a ceea ce ar putea fi o gaură neagră primordială.

Dar, având în vedere că acest obiect, dacă există, provoacă doar mici neregularități în planetele sistemului solar, o gaură neagră primordială aflată departe în sistemul solar nu ar avea efecte foarte mari.

Cu toate acestea, dacă o gaură neagră cu masă stelară sau mai mare ar trece prin sistemul nostru solar, ar putea provoca un dezastru, în funcție de cât de aproape și cât de repede ar fi. Dacă ar trece prin norul Oort - cea mai îndepărtată regiune a sistemului solar - ar putea perturba cometele și asteroizii care orbitează acolo și i-ar putea face să se îndrepte spre planeta noastră, a declarat Voggel.

S-ar putea modifica orbitele unor planete?

Dacă gaura neagră s-ar apropia puțin mai mult - de exemplu, 100 de unități astronomice, sau chiar dincolo de orbita lui Pluto - ar putea modifica orbitele lui Uranus, Neptun și Pluto. "Dar probabil că Pământul nu ar fi afectat încă prea mult", a spus Voggel.

Abia după ce gaura neagră ar trece între orbitele lui Uranus și Pluto, Pământul ar începe să simtă efectele sale.

„Dacă Uranus și Pluto ar trece foarte aproape, ar putea fi atrase de gaura neagră din punct de vedere dinamic atât de mult încât acum se află pe orbită în jurul găurii negre. Iar acum orbita noastră ar fi modificată", a spus Voggel.

Acest lucru ne-ar putea schimba anotimpurile. Ar putea duce la o eră glaciară sau la o creștere a temperaturilor atât de mare încât viața pe Pământ ar dispărea.

Dacă gaura neagră ar trece pe orbita lui Saturn, probabil că ne-ar scoate din zona locuibilă în care poate exista apă lichidă. Dacă ar trece pe orbita lui Jupiter, am începe să simțim efectele mareelor. Atunci, Pământul ar începe să orbiteze în jurul găurii negre.

„Dacă se apropie și mai mult... între noi și Marte sau ceva de genul ăsta, atunci Pământul reapare. Efectele mareelor l-ar încălzi. Ai avea magmă; oceanele s-ar evapora; cu siguranță nu ar mai fi posibilă viața", a spus Voggel.

Șanse extrem de mici de a apărea o gaură neagră

Dar atât Voggel, cât și McNees au spus că toate aceste scenarii sunt extrem de puțin probabile.

„Ne îngrijorăm că asteroizii lovesc ocazional Pământul. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt foarte mulți. Deci, chiar dacă șansele pentru fiecare în parte sunt destul de mici, sistemul solar este pur și simplu presărat cu ei", a spus McNees.

Dar găurile negre sunt mult mai rare în univers. Șansele ca una dintre ele să călătorească prin sistemul solar chiar și o singură dată sunt reduse. Cu atât mai puțin ca aceasta să se ciocnească cu ceva.

„Evident, ai putea face un blockbuster de vară despre asta". a declarat McNees, notează livescience.com.

Ne puteți urmări și pe Google News