Scena balconului - cronica unui gest disperat | VIDEO

Scena balconului - cronica unui gest disperat | VIDEO

Gestul extrem al angajatului TVR Adrian Sobaru este pus de specialişti pe seama deznădejdii.

Gestul extrem al lui Adrian Sobaru - electrician la TVR - de a încerca să se sinucidă aruncându-se de la balconul parlamentului (de la o înălţime de aproximativ şase metri) este pus nu doar de apropiaţii acestuia, ci şi de specialişti pe seama disperării.

Drama trăită zi de zi de bărbatul de 40 de ani - aflat în imposibilitatea de a-i oferi o şansă copilului său bolnav de autism, în condiţiile în care veniturile i-au fost serios afectate, iar sprijinul care ar fi trebuit să-i fie oferit de stat (aşa cum se întâmplă în orice ţară civilizată) este inexistent - i-a provocat acestuia o gravă depresie.

Iar, în lipsa unui ajutor de specialitate, aceasta l-a dus la gestul extrem. Cât despre locul ales pentru a face asta - parlamentul - explicaţia psihologilor este simplă: "În cazul acesta, actul făcut public trădează disperarea, o modalitate pentru a-i cul pabiliza pe cei pe care-i consideră vinovaţi de situaţia sa". Şi Adrian Sobaru i-a "dedicat" saltul în gol premierului Emil Boc.

"TVR l-a sprijinit material în mod susţinut"

Deşi s-a ales cu fracturi ale oaselor frunţii, nasului şi globilor oculari, bărbatul va scăpa cu viaţă, după cum a dat asigurări ieri directorul Spitalului Universitar Bucureşti. Gestul său - care a impresionat o parte a politicienilor şi a opiniei publice - a fost primit cu răceală de autorităţi, care au încercat să se detaşeze de o eventuală responsabilitate.

"Înţeleg că mulţi români o duc greu în vremuri de criză şi acest lucru nu reprezintă vina exclusivă a cuiva", a declarat premierul Emil Boc.

Iar oficialii TVR au precizat, într-un comunicat de presă, că Adrian Sobaru "nu a fost afectat în drepturile sale salariale, dimpotrivă, TVR l-a sprijinit material în mod susţinut".

MĂRTURII

"Era disperat pentru că nu-şi mai putea îngriji copilul bolnav"

Georgeta Ghidovăţ

Adrian Sobaru locuieşte împreună cu soţia, cei doi copii - o fetiţă de 7 ani şi un băiat de 14 ani - şi unchii săi într-un apartament modest, de trei camere, situat la etajul 10 al unui bloc din cartierul bucureştean Tei.

Ieri, în jurul prânzului, la scurt timp după protestul tragic din parlament, unchiul lui Sobaru, Niculae Stan - un bărbat trecut de 78 de ani - le explica derutat reporterilor EVZ că nu are foarte multe de spus. Familia primise deja vizita unor apropiaţi ca re au vrut să le fie aproape.

"Vă pot spune doar că Adrian era mai nervos de când i s-a tăiat din salariu. Are şi el nevoie de bani, ca oricare. Ştiu că s-a şi împrumutat de 2.000 de euro de la prezentatorul unei emisiuni a TVR, şi chiar ieri a fost la acesta acasă... Avea şi el planuri, voia să-şi schimbe maşina, care e foarte veche, dar probleme foarte mari nu ştiu să aibă", a adăugat Niculae Stan, care s-a prezentat, iniţial, drept "fratele mamei lui Adrian Sobaru".

"Eu am vândut un apartament cu două camere, Adrian a pus diferenţa şi am cumpărat îm preună acest apartament, care-i va reveni lui după moartea mea", a rezumat pensionarul povestea de viaţă a nepotului său.

"În condiţiile astea, cum să nu o ia razna?"

Mărturiile colegilor electricianului TVR au completat însă drama pe care acesta o trăia de ceva vreme. "Unul dintre copiii lui suferă de autism. În ultima perioadă, nu mai primea medicamente gratuite pentru tra tamentul celui mic, iar şedinţele de terapie au ajuns să coste câte 200 de lei una, nefiind subvenţionate de stat. Asta, în condiţiile în care copilul avea nevoie de trei şedinţe de terapie pe săptămână, iar Adrian câştiga în jur de 1.000- 1.200 de lei pe lună. Dacă şi-ar fi dat tot salariul doar pe terapie, abia dacă ar fi putut acoperi costurile a jumătate din cele 12 şedinţe lunare", a explicat unul dintre colegii lui Sobaru, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

"În condiţiile astea, cum să nu o iei razna?", a conchis un altul.

În acest moment, în România nu există centre publice în care părinţii să-şi poată trata copiii cu autism, numărul specialiştilor este limitat, iar costurile terapiei nu sunt la îndemâna oricui, putând depăşi chiar şi 1.500 de euro pe lună.

BUCUREŞTI, CARTIERUL TEI. Niculae Stan, unchiul lui Adrian Sobaru, spune că nu-şi poate explica gestul acestuia FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU

OPINIA PSIHOLOGILOR

"Parlamentul, cel mai bun loc, în mintea sa"

Tricoul inscripţionat cu "Ne-aţi ucis viitorul!", locul ales, unde erau zeci de jurnalişti, dar mai ales politicieni - toate sunt semne că gestul lui Adrian Sobaru a fost premeditat, potrivit specialiştilor.

"Mai bun loc decât acela nu putea exista, în mintea sinucigaşului. În cazul acesta, actul făcut public trădează disperarea, o modalitate pentru a-i culpabiliza pe cei pe care-i consideră vinovaţi de situaţia sa", a explicat psihologul Hanibal Dumitraşcu. Potrivit acestuia, sfârşitul de an este momentul în care oamenii sunt mai vulnerabili.

"De obicei, la sfârşit de an, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oamenii au o sensibilitate mai mare. În plus, suntem şi obişnuiţi ca acum să ne facem un bilanţ. Trebuie precizat că sfârşitul de an este prilejul, nu cauza unei astfel de fapte. Cauza este o depresie destul de puternică, când simţea că nu-şi mai poate controla propria viaţă", a mai precizat psihologul, care a ţinut să precizeze că toate semnele arată că a fost "un act de sinucidere, nu o tentativă".

"Există două variante în cazul persoanelor care au probleme: fie denaturează într-un comportament infracţional, încep să fure de la colegii de serviciu, fie ajung la sinucidere. Sunt fenomene fireşti raportate la problemele e xi - s tente în societate. În marile crize ale omenirii, întotdeauna s-a recurs la astfel de gesturi", crede şi sociologul Alfred Bulai.

Chiar dacă va stârni sau nu reacţii în ţară, sociologul este de părere că cei din afară vor fi revoltaţi: "Pe plan in ternaţional, reacţia va fi dramatică, mai ales în mediile europene. La noi, poate va fi mai puţin...". (Andreea Archip)

PRECEDENT PERICULOS

S-a spânzurat în subsolul TVR

De curând, o altă tragedie a lovit postul naţional de televiziune. A juns în pragul disperării din cauza problemelor financiare, un alt electrician a recurs la gestul extrem al sinuciderii. Pe 18 noiembrie, bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost găsit spânzurat în subsolul clădirii TVR.

Ocupa un post de mecanic de ascensoare şi a fost descoperit de unul dintre colegii săi la primele ore ale dimineţii. Anchetatorii au concluzionat că bărbatul a ales să-şi puncă capăt zilelor din cauză că acumulase mai multe datorii pe care nu le-a mai putut achita.

Dimensiunile dramei au fost cu atât mai mari cu cât angajatul TVR a lăsat în urmă doi copii, o soţie şi o mamă care a paralizat în momentul în care a primit vestea morţii fiului ei.

POLITICĂ

Adrian Sobaru i-a "dedicat" lui Boc săritura în gol. Premierul a rămas fără discurs, dar moţiunea a picat

Marinela Raţă 

"Pentru tine, Boc!", a strigat Adrian Sobaru, ridicat în picioare pe balconul parlamentului. S-a aruncat apoi în gol, în sala de plen, de la aproape şase metri distanţă. A căzut în gradena opoziţiei, peste o bancă goală a unui parlamentar liberal. La tribună, premierul Emil Boc, care iniţial a ignorat strigătele lui Sobaru, a îngheţat. Şi-a strâns foile cu discursul pentru dezbaterea moţiunii de cenzură şi s-a îndreptat spre bărbatul care i-a "dedicat" gestul sinucigaş.

Deputat PSD: "Cea mai dură moţiune de cenzură"

În sală, parlamentarii opoziţiei şi cei ai puterii erau deopotrivă şocaţi. Teo Trandafir (PDL) şi Ecaterina Andronescu (PSD) erau cu ochii în lacrimi. La fel şi deputatul PNL Octavian Popa. "Nu sunt şocat, sunt furios. Sunt şocat parţial de reacţia unor oameni politici de aici din ţară. S-au strâns ca şi cum ar fi făcut o poză de grup. E o ţară de c....", a mărturisit liberalul, vizibil afectat.

Senatorul PNL Paul Ichim, medic de profesie, a fost primul care i-a acordat ajutor lui Adrian Sobaru. "E greu să nu te afecteze când vezi că se aruncă sub ochii tăi", a spus Ichim. "Este cea mai dură moţiune de cenzură", a comentat şi deputatul PSD Anghel Stanciu. "E de domeniul fantasticului", a fost reacţia PSD-istului Mădălin Voicu.

Opoziţia s-a retras de la şedinţă

De la prezidiu, Mircea Geoană, care conducea şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură, a decis să suspende plenul. Liderii PNL şi PSD au anunţat apoi că parlamentarii opoziţiei se retrag din sală.

"Noi nu mai participăm la aşa ceva. Să dezbatem moţiunea ar fi un gest de sfidare. Soluţia juridică să o de cidă guvernul!", a comentat Victor Ponta, liderul PSD. "Nu putem continua acum un război al vorbelor", a intervenit şi Crin Antonescu, preşedintele PNL.

Şocul puterii a durat un sfert de oră

Parlamentarii puterii însă au decis, la doar 15 minute de la gestul lui Adrian Sobaru, să continue şedinţa. În lipsa PSD şi PNL, s-a făcut prezenţa, iar parlamentarii PDL, cei ai UDMR, ai minorităţilor şi independenţii s-au abţinut de la vot. De altfel, tactica a fost adoptată şi la ultimele două moţiuni de cenzură.

La final, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, secretarul Camerei, Dumitru Pardău, a anunţat că moţiunea a picat. Consecinţa: legea-cadru a salarizării se consideră adoptată, iar Emil Boc şi-a mai luat de-o grijă. "Ştiu şi înţeleg că mulţi români o duc greu în aceste vremuri de criză şi acest lucru nu reprezintă vina exclusivă a cuiva. Sunt vremuri grele pe care cu toţii trebuie să le trecem prin solidaritate, luciditate, raţionalitate şi echilibru. Soluţia la problemele pe care le avem nu este aceasta, pe care am văzut-o la parlament", a comentat premierul Emil Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News