SCAUNUL lui Kim, zgâlțâit de FOAME

SCAUNUL lui Kim, zgâlțâit de FOAME

Cresc nemulțumirile în rândul nord-coreenilor: după mulți ani, Phenianul a cerut ajutor de la ONU. Se înmulțesc vandalizările statuilor.

Coreea de Nord a sporit măsurile de securitate în jurul statuilor și altor monumente dedicate familiei conducătoare Kim, din teama că ar putea fi vandalizate de populația nemulțumită și tot mai înfometată.

Citând surse din Coreea de Nord, site-ul Daily NK din Seul scrie că poliția „a fost mobilizată pentru patrule de noapte” în jurul statuilor și altor monumente dedicate celor trei generații ale familiei Kim, care au condus țara din 1946 încoace pentru a le proteja, notează cotidianul britanic The Telegraph.

În mod obișnuit, gărzile sunt amplasate în jurul acestor monumente cu ocazia sărbătorilor naționale legate de familia Kim, însă măsurile actuale sunt considerabil mai mari decât la acele ocazii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Serviciile de securitate au avertizat în mod constant: ‘Iluminați statuile și picturile celor trei de pe muntele Paekyu (dinastia Kim – n.r.) și aveți grijă cu atenție de ele pentru a împiedica elementele ostile să le distrugă’”, a declarat o sursă din Phenian pentru publicația disidentă de la Seul.

„Au existat informații despre incidente care au vizat aceste statui și monumente ale familiei Kim, mai ales în regiunile cele mai îndepărtate ale țării”, spune Toshimitsu Shigemura, profesor la Universitatea Waseda din Tokyo, o autoritate în ceea ce privește familia conducătoare din Coreea de Nord.

„În comparație cu perioadele trecute, aceste incidente au devenit mai frecvente”, a declara profesorul nipon pentru The Telegraph. „Autoritățile locale nu au altă soluție decât să sporească securitatea în jurul acestor monumente, pentru că riscă să-și piardă slujbele – sau mai rău – dacă asemenea proteste se răspândesc.”

Nemulțumirile față de regim par să fi crescut în ultimele luni, după ce Coreea de Nord a trecut printr-o secetă cumplită la începutul sezonului agricol, care se așteaptă că va avea un impact puternic asupra rezervelor de hrană.

Organizația Națiunilor Unite pentru Hrană și Agricultură (FAO) a avertizat deja în legătură cu „drastica creștere a nivelului de insecuritate alimentară”, iar alte agenții au atras și ele atenția despre creșterea foametei în rândul populației.

Phenianul a cerut ajutor de la ONU pentru a-și hrăni poporul, lucru care nu s-a mai întâmplat de ani buni.

„În ciuda promisiunilor, Kim Jong-un nu a înregistrat vreun succes notabil iar poporul știe asta”, spune profesorul Shigemura. „Poporul vrea hrană și o viață mai bună; nu-i pasă de arme nucleare și rachete și se întreabă de se se cheltuie atât de mult pe ele în timp ce oamenii suferă de foame.”