Copiii vor avea la şcoală scaune reglabile şi pupitre care se pot înclina, iar preşcolarii vor mânca la grădiniţă ouă fierte, nu prăjite. Acestea sunt câteva dintre propunerile cuprinse într-un ordin al Ministerului Sănătăţii Publice.
Totodată, orarul va fi stabilit în aşa fel încât să aibă cel mult două ore consecutive la aceeaşi materie, cel mult două teze pe săptămână, iar lucrările de control vor fi excluse în prima şi în ultima zi a săptămânii.
Scaunele trebuie să fie reglabile pe înălţime, pupitrele să se poată înclina după dimensiunea fiecărui elev, iar preşcolarii vor mânca la grădiniţă sau la creşă ouă fierte, nu prăjite ori gătite în stil „românesc“.
Acestea sunt doar câteva dintre prevederile cuprinse într-un ordin propus de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) privind normele de igienă în şcoli, grădiniţe sau internate, care înlocuieşte un act din 1995.
Astfel, în locul mobilierului şcolar ergonomic din vechiul ordin, acum se doreşte ca în şcoli să existe „scaune modulabile şi bănci înclinabile, cu o adâncime egală cu distanţa de la umărul elevului până la vârful degetelor plus şapte centimetri“. Şi în privinţa aerului pe care îl respiră copiii în grădiniţe se impun reguli noi, ce par destul de greu de controlat.
„Mijloacele de ventilaţie trebuie să asigure o primenire a aerului de cel puţin 1,5 schimburi de aer pe oră“, se arată în ordin.
Reprezentanţii MSP susţin că, în elaborarea prevederilor noului ordin, s-a ţinut cont de părerea specialiştilor şi de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.