Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde

Perdele Sursa foto. Hornbach

Trucul care simplifică mult curățeania de sărbători este la îndemâna oricărei gospodine. Multe îl ignoră, însă, deși munca lor ar deveni mult mai ușoară în această perioadă încărcată.

Pentru gospodine, perioada sărbătorilor de iarnă este și o ocazie pentru a face curățenie în casă. Pe lângă curățatul covoarelor, spălatul perdelelor reprezintă una dintre operațiunile importante.

Trucul pe care ar trebui să-l știe orice gospodină

Perdelele sunt vizibile pentru oricine pătrunde într-o cameră, motiv pentru care curățenia și întreținerea lor este foarte importantă. Orice curățenie de sărbători, de Paște sau de Crăciun, presupune și spălatul acestora. Operațiunea este destul de complicată deoarece perdelele trebuie să fie nu doar curate ci și întinse perfect. Iar călcatul unei perdele de câțiva metri pătrați este un adevărat coșmar.

Este drept că unele gospodine le pot duce la curățătorie, însă presupune costuri suplimentare. Acest lucru este recomandabil pentru perdelele din mătase, catifea sau organza care necesită o atenție specială. Perdelele din poliester, nailon, bumbac sau in pot fi curățate foarte ușor, la mașina de spălat. Iar trucul pe care vi-l prezentăm este de natură să ușureze spălatul și călcatul acestora. Plus că nu necesită nici un efort suplimentar, fiind la îndemâna oricui.

De regulă, perdelele de bumbac și in trebuie spălate la un program cu centrifugare scăzută. Apoi trebuie călcate înainte să se usuce complet, cât mai sunt umede. În cazul perdelelor din poliester și nailon, este indicat un program cu centrifugare blândă, la temperaturi scăzute. Pe de altă parte, nici timpul unei gospodine nu este nelimitat, iar călcatul nu este chiar cea mai plăcută operațiune. Iar trucul la îndemână este programul special de spălare.

Programul special de la mașina de spălat

Trucul la îndemâna oricărei gospodine este legat de programul selectat la mașina de spălat. În primul rând, este important să fie citite etichetele cu recoandările de spălat. Aici este menționat programul de spălare cel mai potrivit pentru tipul de material din care sunt fabricate.

Cei mai experimentați spun că alături de perdele, în mașina de spălat ar tebui puse și două fețe de pernă. Trucul ajută să fie protejate, iar riscul de a se deteriora este mai mic. De asemenea, se recomandă ca mașina de spălat să nu fie încărcată prea tare.

Totodată, pentru spălarea perdelelor, specialiștii recomandă setarea unui program cu temperatură scăzută și o viteză de centrifugare nu prea mare. Astfel, perdelele vor ieși mai puțin șifonate și nu vor necesita un efort prea mare la călcare.

După ultima clătire și după evacuarea apei murdare, perdelele se scot nestoarse. De asemenea nu este recomandată uscarea acestora în mașini de uscat rufe.

Mașina de spălat rufe. Sursă foto: Unsplash

Trucul care te ajută la întreținerea perdelelor

Gopodinele recomandă ca perdelele să nu fie spălate foarte des, altfel țesătura se va deteriora. Drept urmare, se recomandă ca perdelele de voal să fie spălate la două sau trei luni. În schimb, cele din dantelă pot fi curățate în mașina de spălat și la patru luni. În cazul celor dese și groase, se recomandă spălatul la aproximativ două luni.

Trucul pentru ca materialul perdelei și al draperiei să reziste, fără să fie spălate foarte des, este să fie perioate cu un pămătuf curat, o dată pe săptămână. Astfel este îndepărtat praful de pe material, fără să necesite o spălare.

După spălare, unele gospodine preferă să întindă perdelele cât sunt încă umede, chiar ude. Astfel, din cauza greutății apei, materialul se întinde și nu mai necesită călcare.