Scandalul vaccinurilor expirate. Alexandru Rafila vrea renegocierea contractelor: Trebuie să prevenim risipa banilor publici

Scandalul vaccinurilor expirate. Alexandru Rafila vrea renegocierea contractelor: Trebuie să prevenim risipa banilor publiciSursă: EVZ/ Razvan Valcaneantu

Ministrul Sănătății a anunțat că dorește renegocierea contractelor de achiziție a vaccinurilor anti-coronavirus, după ce autoritățile din România au irosit aproximativ 6 milioane de euro pe doze de ser imunizator care au expirat (circa două milioane de vaccinuri). Contractele stabilesc cumpărarea de vaccinuri anti-COVID-19 până în anul 2023, în cantități foarte mari. 

Alexandru Rafila dorește renegocierea contractelor de achiziție a vaccinurilor anti-coronavirus. Într-o conferință de presă, șeful Ministerului Sănătății a explicat că expirarea serurilor imunizatoare nu reprezintă un eveniment deosebit, însă având în vedere cantitatea mare de doze care au expirat până în prezent, situația este una sensibilă. Cu atât mai mult cu cât, dacă interesul pentru vaccinare și pentru achiziția dozelor de vaccin din partea altor state europene este scăzut.

Ce a făcut Alexandru Rafila pentru a evita expirarea vaccinurilor

„Eu am avut această preocupare din primul moment şi am reuşit să vând practic tot vaccinul primit de la compania Pfizer în luna ianuarie şi în luna februarie. Deci am vândut 6,5 milioane de doze către Germania şi către Ungaria”, a spus ministrul Sănătății, explicând în continuare că dorește renegocierea contractelor încheiate în acest sens și care sunt valabile până anul viitor.

„Avem nişte obligaţii contractuale. Aceste obligaţii contractuale au avut două elemente, dacă vreţi, unul legat de poziţia şi negocierea realizată la nivelul Comisiei Europene cu principalii producători de vaccinuri, cantităţile contractate au depăşit mult populaţia Uniunii Europene şi fiecare stat membru a primit o cotă parte. Au existat două momente, unul în anul 2020, unul în anul 2021, când am fi putut încerca cel puţin să aducem propuneri legate de aceste contracte.

Șeful de la Sănătate vrea să renegocieze contractele

În lipsa acestor propuneri a existat un soi de aprobare tacită şi rezultatul a fost că România este obligată să contracteze anumite cantităţi, care sunt importante. Contractele durează până în anul 2023 şi noi încercăm să facem tot ce putem din punct de vedere al Ministerul Sănătăţii. Am informat Guvernul, am informat Preşedinţia României, încercăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vedem dacă sunt şi alte ţări în această situaţie încât să avem o voce puternică la nivel european sau mai puternică la nivel european, să vedem care este posibilitatea declarată de renegociere a acestor contracte care să prevină risipa banilor publici”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Până în prezent, circa două milioane de vaccinuri anti-COVID-19 au expirat, pagubele fiind estimate la 6 milioane de euro.  Interesul pentru vaccinare este scăzut la nivel mondial.

De asemenea, noua situație internațională, precum și relaxarea măsurilor de restricție vin cu condiții dificile pentru România în ceea ce privește decizia de a contracta noi vaccinuri adaptate noilor tulpini COVID-19 pe care producătorii intenționează să le scoată pe piață.

Ne puteți urmări și pe Google News