Scandalul transplantului pulmonar. În sfârșit! Încă un român a primit plămâni la Viena
- Florian Saiu
- 14 decembrie 2016, 00:00
Ancheta declanșată de Evenimentul Zilei cu privire la situația transplantului pulmonar pare să-i fi determinat pe cei implicați direct în această chestiune dramatică să-și revizuiască atitudinile războinice și să-și îndrepte atenția mai mult spre pacienții a căror viață depinde de primirea unor organe funcționale
Lupta Evenimentului zilei a avut și are ca scop sprijinirea pacienților aflați în stare gravă, care au nevoie urgentă de plămâni noi, iar ea a fost și este purtată în două direcții distincte: în țară - unde a sprijinit demersul reprezentanților Spitalului Sfânta Maria (locul unde se află singurul centru de transplant pulmonar, acreditat, din România), care solicitau și solicită în continuare ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, deblocarea banilor necesari primului transplant pulmonar de la noi -, dar și pe plan internațional, atrăgând atenția aceluiași Vlad Voiculescu, funcționar care agreează direcționarea pacienților români către Clinica AKH din Viena, că raportul dintre organele donate de noi, în acest an, organismului Eurotransplant și numărul pacienților transplantați este net defavorabil românilor. Cu alte cuvinte, țara noastră donase 14 plămâni, iar în străinătate fuseseră transplantați doar doi români! Dincolo de explicațiile vizând probabila incompatibilitate, numărul pacienților operați la Viena era mult prea mic.
Doi ani și o mare bătaie de joc pentru o șansă la viață
Presiunile rezultate în urma materialelor repetate publicate de Evenimentul zilei pe această temă au dat, până la urmă, rezultate. Dovadă stă anunțul postat luni noapte de Asociația Română pentru Transplant Pulmonar (ARTP): „În toată nebunia asta din țară, unde toți „specialiștii” își dau cu părerea despre transplantul pulmonar, în seara aceasta încă un pacient este norocos să fie chemat la Viena pentru transplantul pulmonar. Pentru Elena Tîrșoagă, Moș Crăciun a venit mai devreme. Multă sănătate și refacere ușoră!”.
Moș Crăciun n-a venit însă mai devreme, așa cum anunță, optimist, mesajul ARTP. Ci, poate, la țanc. Și asta pentru că pacienta Elena Tîrșoagă, din Sfântu Gheorghe, se afla de doi ani pe lista de așteptare! Ba mai mult, în februarie, femeia a trecut prin momente cumplite când, internată la clinica din Viena, a fost anunțată, chiar înainte de operație, că nu va mai primi plămânii, pentru că românii nu se mai califică la o astfel de intervenție! Și asta în condițiile în care statul român plătise deja 120.000 de euro pentru operația femeii. Austriecii refuzaseră atunci s-o transplanteze pe Elena pentru că acordul dintre statul român și Eurotransplant expirase, dar și pentru că România nu se omorâse cu respectarea înțelegerii, donând prea puține organe în străinătate.
Un român a decedat! Alți patru sunt pe lista de așteptare la Viena
Trăgând linie, trebuie subliniat că anul acesta, până în acest moment, trei pacienți români au fost t ransplanta ț i la Viena, iar alți patru se află pe lista de așteptare. Nu trebuie uitat nici faptul că un pacient român a decedat în luna octombrie tot așteptând o șansă la viață - la Viena, la centrul acreditat la „Sfânta Maria” sau oriunde în lume.