SCANDALUL licențelor MICROSOFT se mută din România în UNGARIA

SCANDALUL licențelor MICROSOFT se mută din România în UNGARIA

Scandalul privind achiziţionarea de licenţe Microsoft la un preţ supraevaluat care a zguduit România se replică în Ungaria, dar se pare că la o scară și mai mare.

Microsoft a utilizat reţete similare şi în alte ţări. Potrivit ediţiei din Bruxelles a publicaţiei on-line Politico, aflată în proprietate americană, în Ungaria au început cercetările împotriva gigantului informatic iar dimensiunile afacerii de corupţie de acolo le depăşesc pe cele din România. Prestigioasa publicaţie scrie că în afacerea Microsoft din Ungaria sunt implicate persoane din familia premierului Orbán Viktor, transmite Rador

Politico scrie că deşi scandalul din România reprezinta cea mai mare afacere de corupţie din istoria ţării şi au început controale şi în alte ţări, auditorii Microsoft declară că dosarul din Ungaria conţine de departe cele mai grave fapte şi care ridică cele mai mari riscuri.

În urmă cu două săptămâni un alt portal de ştiri maghiar, napi.hu, citat de Rador, a făcut noi dezvăluiri şi a scris că în efectuarea controlului la Microsoft s-a implicat şi Ministerul Justiţiei american, FBI şi Comisia de Schimb şi de Valori Mobiliare (Securities and Exchange Comission – SEC). Potrivit informaţiilor portalului, în afacere sunt vizate şi instituţii ale statului maghiar, cum ar fi Oficiul Naţional de Impozite şi Taxe Vamale (NAV) (corespondentul ANAF-ului din România) şi Comandamentul Naţional al Poliţiei (ORFK) (corespondentul Inspectoratului General al Poliţiei). Cu toate acestea la întrebarea cotidianului Népszava Ministerul Cabinetului Primului Ministru a răspuns că nu au cunăştinţă despre faptul că ar exista vreo verificare a firmei Microsoft privind achiziţionarea de licenţe de software-e a instituţiilor guvernamentale şi cabinetul primului ministru nu se ocupă cu problemele internă a firmei respective. Cu toate acestea sursele ziarului au dezvăluit că se fac cercetări la mai mult de zece instituţii de stat. În afară de NAV şi ORFK şi la SC. HMEI firma subordonată Ministerului Apărării şi la o firmă care derulează achiziţii pentru Ministerul Sănătăţii. Centrul Microsoft din America pentru a clarifica situaţia a angajat o firmă de avocatură internaţională care acum zece ani a investigat o afacere de corupţie a firmei Telekom Hungary în Muntenegru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursele citate de Népszava afirmă că după alegerile parlamentare din anul 2014, în cazul dezvoltării informatice la instituţii de stat şi finanţat din bani europeni, în mod informal Tiborcz István (ginerele lui Orbán Viktor) şi fratele lui Tiborcz Péter, au devenit figuri cheie în privința influenţării cui trebuie să câştige licitaţiile. Beneficiarii guvernamentali investigaţi au cumpărat licenţe Microsoft la preţuri iraţionale, câteodată plătind pentru firmele intermediare de 200 de ori mai mult decât preţul la care au fost achiziţionate aceste software-e de la Microsoft.