Editura Evenimentul si Capital

Scandalul manualelor: Liviu Pop, avertizat că încalcă legile. Editura Didactică și Pedagogică e mărul discordiei

Liviu Pop crede că a dat o lovitură editurilor private, dar reprezentanții acestora îi atrag atenția că sunt câteva legi care-l împiedică să facă ce vrea
Autor: | | 2 Comentarii | 881 Vizualizari

După ce Liviu Pop a anunțat că Guvernul a decis înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică ca unic editor de manuale pentru învățământul românesc, editorii de carte școlară reacționează: cer să fie invitați la discuții la Ministerul Educației și atrag atenția că decizia Executivului încalcă legile țării!

Lovitură! Mafia manualelor în genunchi(e)!

Guvernul ia taurul de coarne și înființează o companie de stat care va edita toate manualele și materialele didactice necesare școlii. Executivul a decis înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică – companie pe acțiuni cu capital integral de stat - în subordinea Ministerului Educației. Societatea Editura Didactică și Pedagogică, prin contract, la comanda Ministerului Educației, va fi unicul editor național de manuale școlare pentru toate formele de învățământ, cu excepția celui universitar, atât în limba română cât și în alte limbi”, scrie, pe pagina sa de Facebook, ministrul Educației, Liviu Marian Pop.

La fiecare început de an școlar au fost probleme cu manualele, iar ministrul crede că măsura va pune capăt debandadei.

„Interesul elevilor este cel mai important în problema manualelor. Haosul și circul în dauna elevilor trebuie să înceteze. Se încheie astfel aventura zecilor de variante de manuale pentru aceeași materie de studiu și an școlar. Se elimină haosul licitațiilor și contestațiilor care an de an lăsa copiii fără manualele necesare în învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal ori postliceal. Se termină cu mafia manualelor alternative și hățișul intereselor de tot felul care costa bugetul statului peste 100 de milioane de euro anual. O mare parte din populație susține măsura ca pentru fiecare materie să fie un singur manual. Cei care protestează sunt doar cei care nu vor mai primi bani de la stat: editurile private și cei care au publicat la aceste edituri. Se face ordine în sistemul de educație de stat prin editarea coordonată și prin asigurarea unui conținut unic, adecvat interesului de educare și dezvoltare al copilului, potrivit programei școlare”, mai notează Liviu Marian Pop.

El arată că după ce toate cărțile școlare vor fi editate doar într-o singură editură lucrurile se vor schimba în bine.

Toți copiii vor învăța după același manual și vor avea șanse egale la testările naționale. Este o teză falsă că în actualul sistem elevii aveau posibilitatea să aleagă. Ei învățau după manualele „alese” de alții. Editarea unitară, la editura statului, oferă garanțiile necesare că manualele copiilor vor fi gata la LA TIMP, odată cu începerea anului școlar”, conchide Liviu Marian Pop.

De partea cealaltă a baricadei, însă, reprezentanții editurilor private nu sunt de acord că această decizie a Guvernului Tudose.

„Ca urmare a adoptării în ședința de Guvern de miercuri, 11.10.2017, a Ordonanței de Urgență privind înființarea Societății Editura Didactică şi Pedagogică - SA, Uniunea Editorilor din România (UER) menţionează următoarele:

- Schimbarea regimului editurii de stat Editura Didactica și Pedagogică nu modifică disponibilitatea noastră de a participa la o adevărată dezbatere publică despre viitorul manualelor școlare în România. Așa cum am precizat public și în urmă cu două zile, solicităm Ministerului Educației și Guvernului României o dezbatere reală, care să implice părinţii, profesorii, autorităţile şi editurile private, privind viitorul cadru legislativ pentru manualele şcolare. Fără o astfel de dezbatere, Executivul ar demonstra că încearcă înfiinţarea unui monopol de stat, din motive exclusiv politice, care nu au legătură cu interesele copiilor, ale părinților și ale societății, în ansamblu”.

Editorii privați spun că decizia anunțată de Liviu Marian Pop e, de fapt, ilegală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI