SCANDALUL DE SPIONAJ. Care este miza de miliarde de euro a spionului rus

SCANDALUL DE SPIONAJ. Care este miza de miliarde de euro a spionului rus

Scandalul de spionaj economic izbucnit astăzi pe marginea Ipromin Bucureşti şi a zăcămintele cupru şi metale preţioase de la Moldova Nouă are în spate o miză importantă: resurse minerale de 2,5 miliarde de euro.

Zăcământul de cupru de la Moldova Nouă este al doilea ca mărime din România, rezervele de aproape 400.000 de tone existente acolo reprezentând aproape 30% din totalul rezervelor României.

La preţul actual al cuprului, de 7.850 de dolari pe tonă, ar fi vorba de o valoare de 3,1 miliarde de dolari, adică aproape 2,5 miliarde de euro. Metalul a fost printre cele mai căutate în ultimii ani pe plan internaţional, mai ales ca urmare a creşterii abrupte a cererii din China.

În 2011, preţul cuprului pe bursele de mărfuri internaţionale a ajuns la nu mai puţin de 10.000 de dolari pe tonă, ceea ce ar fi dus valoarea zăcământului de la Moldova Nouă aproape de 4 miliarde de euro, fără a lua în calcul metalele preţioase. Cumpărătorii minei, bănuiţi a fi ruşi Din păcate, exploatarea cuprului de către stat nu a dat rezultate bune, iar firma care exploata zăcământul de la Moldova Nouă, Moldomin, a ajuns anul trecut în faliment din cauza datoriilor către ANAF, dând naştere unei lupte, la vedere sau pe ascuns, pentru controlul licenţei de exploatare a zăcământului de miliarde de euro.

În septembrie 2011, tribunalul Caraş-Severin a aprobat vânzarea activelor companiei, lucru care s-a şi întâmplat la scurt timp după aceea. Cumpărătorul a fost firma elveţiană Mineco AG, care a plătit pentru active doar 14 milioane de lei. Oficial, firma înregistrată în Elveţia este deţinută de nişte cetăţeni sârbi, dar există bănuieli că în spatele lor s-ar afla de fapt afacerişti ruşi.

După vânzarea activelor, a urmat un scandal de corupţie în care directorul Moldomin, Iacob Chişărău, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, iar vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, a fost arestat după ce ar fi primit o mită de 50.000 de euro pentru a respinge contestaţia pe care o depusese ANAF în urma vânzării activelor companiei.

Ipromin este compania care a proiectat minele de la Moldova Nouă, la fel cum a făcut şi cu alte obiective miniere din România, şi deţine toate informaţiile legate de aceasta. Este deocamdată un mister dacă scandalul de spionaj are legătură şi cu firma care a cumpărat activele Moldomin, ai cărei proprietari se pare că sunt de fapt ruşi, sau e vorba doar de o coincidenţă.