Parlamentul European urmează să lanseze o investigație majoră asupra cheltuielilor Comisiei conduse de Ursula von der Leyen.
Parlamentu European urmează să lansese o investigație majoră asupra cheltuielilor Comisiei Ursula von der LeyenEuroparlamentari vor analiza colaborarea Comisiei Europene cu așa-numiții „Patru mari” - PwC, Deloitte, KPMG și EY. Acestecompanii au primit peste 460 de milioane de euro între 2016 și 2019. De asemenea, eurocrații au încgeiat alte contracte de milioane de euro cu alte firme, precum McKinsey și Accenture.
Arde Europa de Est! Suntem în pericol? Marea Britanie ne trimite avioane de luptă
Europarlamentarul german Monika Hohlmeier a declarat pentru site-ul web Euractiv: „Vom analiza câți bani sunt dați „celor patru mari”, dar și companiilor mari și ONG-urilor mari".
Comitetul de control bugetar va începe să examineze relația Comisiei cu contractanții externi.
Monika Hohlmeie, care reprezintă în Parlamentul European partidul bavarez aliat cu Uniunea Creștin Democrată care a propulsat-o pe Ursula von der Leyen, a spus că ancheta ca analiza cheltuielile făcute în ultimul deceniu de Comisia Europeană pentru a evalua amploarea sumelor.
"Încheierea de acorduri scumpe cu contractanți externi a devenit o practică obișnuită pentru executivul UE din Bruxelles.
Firmele sunt utilizate în mare măsură pentru a oferi sprijin tehnic statelor membre pentru a ajuta la pregătirile pentru reformele structurale.
Analiza celor mai recente date publicate arată că Comisia a plătit 24,3 milioane de euro„celo patru mari” în 2019, adică o treime din o treime din fondurile alocate asistenței tehnice", susține ziarul britanic Daily Express.
8 milioane de euro pentru o campanie de promovare a drepturilor omului în,,, Pakistan
Curtea de Conturi Europeană investighează, de asemenea, relațiile Comisiei cu contractanții externi. Raportul urmează să fie redactat la începutul anului viitor și va stabili dacă banii plătiți consultanților au fost în interesul UE.
Biden, groparul hegemoniei SUA? Bugetul este excelent… pentru Rusia și China
În urma anunțării anchetei, 73 de europarlamentari i-au scris președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la sumele cheltuite. Deputații europeni au sugerat că unele dintre tranzacțiile cu contractanții ar putea prezenta cazuri de conflict de interese.
Comisia a apărat contractele cu firmele de consultanță, vorbind despre expertiza pe care acestea o furnizează programului de reforme structurale.
Firmele oferă sfaturi și recomandări țărilor membre cu privire la modul în care să implementeze reglementările elaborate de Bruxelles. Acestea includ propuneri cu privire la domenii precum justiția, securitatea, piața muncii și sănătatea.
Unele cheltuieli pare destul de stranii. Comisia a plătit, de pildă, PwC peste 8 milioane de euro pentru a explora oportunitățile de afaceri pentru firmele europene în Asia de Sud-Est.
Alte 8 milioane de euro au fost plătite EY pentru a desfășura o campanie de promovare a drepturilor omului în Pakistan, scrie ziarul britanic Express.