Evenimentul Zilei > Social > Scandalul de la Operă. „Balerina Alina Cojocaru cumpăra poante din banii ei”
Scandalul de la Operă. „Balerina Alina Cojocaru cumpăra poante din banii ei”

Scandalul de la Operă. „Balerina Alina Cojocaru cumpăra poante din banii ei”

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, spune că a găsit o soluție miraculoasă în disputa dintre conducerea Operei din București și balerinii Alina Cojocaru și Johan Kobborg

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, promite că va găsi o soluție în scandalul prin care trece corpul de balet al Operei Naționale București (ONB). Mai mult, surse din preajma ministrului susțin că Alexandrescu nici nu se gândește să renunțe la colaborarea cu Alina Cojocaru și Johan Kobborg, artiști atât de cunoscuți pe cele mai mari scene internaționale.


FOTO: Alina CojocaruDupă discuții purtate vineri cu Vlad Conta, noul director interimar al Operei, și cu Tiberiu Soare, directorul adjunct, ieri, Ministul Culturii s-a întâlnit pentru a doua oară cu cei doi balerini pentru a discuta trei variante posibile de rezolvare a conflictului. Printre soluțiile avansate, surse din minister au dezvăluit pentru EVZ că se numără crearea unui post de conducere pentru balet, separarea corpului de balet, dar și aducerea unei alte persoane, agreată de toți, la conducerea Operei. „Am auzit că vorbea și de o soluție care ar fi de necontestat. A fost avansată de domnul Conta, dar domnul ministru nu a vrut să o dezvăluie până nu este sigur că persoana vizată va accepta”, a spus sursa citată.

Ce se vede la Operă

În ciuda contextului tensionat, spectatorii s-au bucurat duminică seară de un spectacol de mare clasă: „Manon”, balet în trei acte, în coregrafia lui Kenneth MacMillan. După cum au subliniat criticii, Cristina Dijmaru, la debut, nu a fost cu nimic mai prejos decât colegele ei, iar Dawid Trzensimiech a fost și mai bun decât la premieră. Din distribuție au mai făcut parte: Liam Morris (Lescaut), Antonel Oprescu (Monsieur GM), Mihaela Soare (Amanta lui Lescaut), Lucas Campbell (Temnicerul), iar evoluția dansatorilor lui Johan Kobborg a fost vizibilă. Efectele scandalului au început însă să se simtă. Dirijorul Martin Yates a anulat ultimele două spectacole din aprilie, iar la pupitru s-a aflat Ciprian Teodorașcu.

Ce spun colegii despre Johan Kobborg

Mai mulți colaboratori ai Operei și-au confirmat sprijinul față de coregraful și dansatorul Johan Kobborg. „Regret situația creată și consider că Johan Kobborg s-a comportat întotdeauna foarte profi. Muncea foarte mult cu balerinii, uneori repetau de dimineață până seara. Țin minte că, la un an de când venise în România, l-am întrebat dacă a vizitat Sinaia, sau alte zone din țară. Mi-a spus că nu-și luase niciodată zile libere. Primul concediu l-a luat anul trecut, când a venit logodnica lui, Alina Cojocaru. Știu și că Alina a cumpărat poante din banii ei și a donat aparatura necesară unor recuperări. Nu cred că Johan Kobborg ar avea probleme să-și găsească un job. În urmă cu două luni a dansat la Balshoi Theatre, are oferte să monteze în Noua Zeelandă și am auzit că are și o propunere din Italia”, a povestit un fost angajat al Operei. După ce coregraful Johan Kobborg și-a anunțat la începutul săptămânii trecute demisia, iar printre protestatari s-a numărat și Florica Stănescu, considerată „mâna dreaptă“ a lui Johan Kobborg, care a renunțat la postul de șef al Compartimentului Balet, directorul interimar al Operei, dirijorul Vlad Conta, a anunțat, ieri, că l-a numit în acest post pe balerinul Gigel Ungureanu (foto).


FOTO: Gigel Ungureanu