Scandalul de la Mediu. Respirăm păcură sau particule de azbest
- Simona Ionescu
- 11 martie 2020, 09:04
Extrem de promiţător la începutul anilor ’60, azbestul era amestecat cu betonul şi folosit la construirea clădirilor. De asemenea, plăcile de azbest, pentru că materialul, în afară de faptul că este uşor şi neporos, nici nu arde, era folosit şi la acoperişuri.
Numai că studii ulterioare au dovedit că inhalarea, timp mai îndelungat, a prafului de azbest, provoacă cancer. „Ca urmare a cazurilor de îmbolnăvire profesională la această categorie de muncitori, a apărut Directiva Europeană 87/217/EEC, transpusă și în legislația românească prin HG 124/2003.” precizează publicaţia „JustNews”.
Numai că legislaţia europeană, este ambiguă. În ce sens. „Vânzarea și simpla ocupare ori utilizare a clădirilor care conțin azbest nu fac obiectul restricțiilor stabilite de UE privind azbestul și articolele care conțin azbest, deși fabricarea, introducerea pe piață și utilizarea azbestului sunt interzise”. – precizează aceeaşi publicaţie. Cu alte cuvinte, fiecare ţară îşi gestionează cum crede mai bine, ce face cu azbestul pe care l-a moştenit.
De ce am vorbit acum despre acest azbest? Pentru că la capătul Şoselei Berceni, există o întreprindere care are încă hale şi acoperiş care include şi acest material. Au fost construite prin anii 50, deci nimeni nu este vinovat că pereţii şi acoperişul conţin materialul periculos. Aşa se construia atunci. Numai că, există un pericol iminent.
Societatea CELPI SA, înființată în anul 1953 și privatizată în 1995, a funcționat în Berceni, pe Drumul Bercenarului nr.1, în apropierea Depoului Giurgiului al Societății de Transport București. În prezent, societatea – producător de prefabricate pentru sistemul energetic, respectiv structuri metalice sudate, bulonate, zincate și vopsite, suporți metalici pentru stații electrice, stâlpi metalici pentru linii electrice aeriene – a intrat în proces de lichidare, scrie site-ul justnews.ro.