Scandalul CETA: Se pregăteşte încă o LOVITURĂ la adresa democraţiei din UE

Scandalul CETA: Se pregăteşte încă o LOVITURĂ la adresa democraţiei din UE

Acordul CETA ar putea fi ratificat în ciuda votului exprimat de valoni, printr-un tertip anti-democratic pus la cale de liderii europeni.

Valonia a refuzat acum câteva zile să autorizeze Belgia de a ratifica acordul CETA, de liber schimb între UE şi Canada. Fostul premier belgian plănuieşte să ocolească opţiunea democratică a valonilor.

Refuzând să-i acorde guvernului federal belgian puteri depline pentru a ratifica CETA, Valonia a zădărnicit practic tratatul de liber schimb al Uniunii Europene cu Canada. Însă Guy Verhostadt, fost premier al Belgiei şi lider al grupului ALDE din Parlamentul European are de gând să uzeze de un tertip, ocolind opţiunea exprimată democratic de valoni.

Verhoftandt propune pur şi simplu să redenumească CETA ca acord mixt, ceea ce ar face ca numai UE să aibă competenţe de negociere. De vreme ce statele nu ar mai avea nici un cuvânt de spus, vocea valonilor anti-CETA ar fi anihilată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicianul flamand a explicat în Parlamentul European că întreaga complicaţie a CETA „demonstrează că trebuie să revenim la negocierile comerciale, care sunt doar de competenţa europeană”. Verhofstadt nu a uitat să precizeze că o asemenea măsură ar constitui „un pas înainte în integrarea europeană”, ceea ce ar fi „o bună decizie”.

De partea sa, şeful guvernului valon, Paul Magnette, a afirmat că nimeni nu poate „forţa” parlamentul său „să cedeze la presiune” în ceea ce priveşte CETA, a cărui semnare era planificată pentru joi, dar rămâne blocată de opoziţia provinciei belgiene.

Nu este nici pe departe întâia dată când liderii de la Bruxelles vor să ocolească sau să ignore voinţa populară, sfidând principiul însuşi al democraţiei. Iată ce comenta fără nici o reţinere preşedintele Comisiei Europene despre Brexit:

„Avem o problemă deoarece unii dintre colegii noştri din Consiliul European îşi pleacă urechea prea mult la opinia naţiunii lor. Iar dacă ascultăm opinia naţiunii, nu mai dezvoltăm ceea ce ar trebui să fie bunul simţ european de a pune laolaltă eforturile noastră.”