Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul brutarilor din Sri Lanka se extinde. Familiile lor sunt îngrijorate. Reacția firmei de recrutare
Scandalul brutarilor din Sri Lanka se extinde. Familiile lor sunt îngrijorate. Reacția firmei de recrutare

Scandalul brutarilor din Sri Lanka se extinde. Familiile lor sunt îngrijorate. Reacția firmei de recrutare

În localitatea Ditrău, județul Harghita, scandalul rasist provocat de angajarea la o brutărie a doi bărbați din Sri Lanka a scos în stradă sute de localnici de etnie maghiară.

Familiile celor doi brutari, dar și reprezentanții firmei locale de forță de muncă, care au contactat firma parteneră din România specializată în recrutarea de muncitori din Asia, se interesează de soarta acestora.

„Au vrut să știe dacă sunt în siguranță muncitorii. Dacă se întâmplă ceva cu ei, noi trebuie să dăm explicații, să spunem ce demersuri am făcut ca să îi protejăm. Într-un astfel de caz (dacă se agrava situația, muncitorii erau bătuți etc.), am fi putut să ne pierdem acreditarea. Partenerii noștri din Sri Lanka puteau fi și ei penalizați”, a declarat Corina Constantin, directoarea firmei Multi Professional Solutions, specializată în recrutarea, pe plan local, a forței de muncă din Asia.

Cei din Sri Lanka au aflat de la televizor de scandalul din Ditrău.

„Au aflat de la știri, au văzut la un canal de știri în limba engleză – Europa Liberă – că s-a organizat o adunare sâmbătă (la Ditrău) și că se discută situația celor doi muncitori. Ne-au întrebat dacă sunt în siguranță – îngrijorarea era legată strict de siguranță – pentru că, la rândul lor, erau întrebați de familiile acestora”, a spus Corina Constantin care a precizat că nu a apucat să-i informeze pe partenerii din Sri Lanka deoarece „nu știam ce poziție să luăm până la întâlnirea de sâmbătă a comunității, nu știam dacă vor rămâne (muncitorii), sau dacă se va face o relocare”.

„Pentru că munca într-o fabrică de pâine presupune și ture de noapte și ore suplimentare, ei iau undeva în jur de 2.100 de lei, la final de lună. Cu toate aceste sporuri”, a estimat Corina Constantin, care a precizat că în Sri Lanka salariul e „în jur de 70 de dolari pe lună”.

Reprezentantul firmei de recrutare a precizat că, deși nu crede că există diferențe salariale, muncitorii asiatici au cazarea plătită.

„Ei au pachete diferite, colegii români nu au partea de cazare”, a spus Corina Constantin.

De asemenea, muncitorii străini din Asia beneficiază, la finalul contractului, de zbor retur către țara de destinație plătit de compania recrutoare.

Compania română specializată în recrutarea de muncitori din Asia precizează că este pentru prima oară când se confruntă cu un asemenea caz.

„De-a lungul timpului, în cei 13 ani de când importăm forță de muncă din Asia, am întâmpinat diferite probleme și situații, inclusiv reticența autorităților locale în zone în care plasăm primele grupuri de muncitori străini, dar în nicio comunitate nu am intalnit reactii extremiste si lipsite de raționament”, se arată într-o postare publicată pe Facebook.

Conform datelor, din 2016, ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în România locuiesc în jur de 100.000 de imigranți, din care circa 60.000 sunt cetățeni non-UE.

„Cei care au optat pentru un loc de muncă în România reprezintă sub 15% din numărul imigranților din țările terțe UE”, se arată într-un raport despre migrația legală și piața muncii din România, potrivit digi24.ro

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: