Camioane întregi de polițe vor fi verificate de polițiști și procurori. Peste o sută de șefi de filiale Omniasig sunt implicați într-o rețea națională de falsificatori.
Polițiștii de la Investigarea Fraudelor și procurorii de la Parchetul General au descins, ieri, în toate județele țării, la sediile societății de asigurări Omniasig. Anchetatorii au scotocit 49 de sedii în căutarea a milioane de polițe de asigurare și documente.
Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că numai de la un sediu au fost ridicate peste 100.000 de acte. Polițiștii estimează că vor mai fi ridicate „camioane de documente”. Surse apropiate anchetei au precizat că sunt vizați directorul general şi alţi peste 40 de șefi de sucursale. Ei sunt suspectați de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de polițe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei. Sursele EVZ susțin că vor fi audiate peste o sută de persoane, majoritatea șefi de filiale locale.
Beneficiarii nu sunt afectați
Oficiali din rândul anchetatorilor au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că, în acest caz, s-a început urmărirea penală in rem, pe 11 noiembrie 2013. Ancheta a fost declanșată, anul trecut, după sesizările primite din partea Serviciului Român de Informații (SRI). Tot SRI a asigurat și suportul tehnic al anchetei derulate din noiembrie și până acum. În primă fază, sunt verificate doar documente. Prejudiciul adus statului român a fost produs prin neplata sumelor către buget.
„Beneficiarii polițelor nu sunt afectați, ei fiind plătitori de bună credință. Deocamdată, se verifică documente din toată țara. Urmează ca persoanele vizate să fie audiate”, au precizat aceleași surse.
Modul de acțiune al escrocilor
Omniasig, societatea vizată de anchetă, a transmis că „unicul obiect al acţiunii de verificare” este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD. Cel mai probabil, suțin specialiști în domeniu, angajații Omniasig încheiau asigurări pe care nu le înregistrau.
Astfel, ei nu raportau veniturile la stat și le băgau în buzunare. Ca să dea o aparență legală, atunci când un client se prezenta pentru a-şi încasa poliţa de asigurare, îl despăgubeau din banii strânși ilegal, evitând eventualele reclamaţii. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificată la finele lunii iulie 2013.