Contribuția la Pilonul II de pensii va crește cu un procent, începând cu anul 2024. Măsura este prevăzută în angajamentele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și a fost introdusă într-un proiect de ordonanță de urgență. Dar sindicatele afiliate Cartel Alfa atrag atenţia că majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private este în detrimentul pensiilor publice.
Proiectul de Ordonanță de Urgență, aflat în dezbatere la Ministerul Muncii prevede o creștere a contribuției la fondul de pensii din Pilonul II. Cota de contribuție va crește cu un procent, de la 3,75% cât este în prezent, la 4,75%. Măsura urmează să intre în vigoare cu începere de la 1 ianuarie 2024.
În acest context, sindicatele afiliate Cartel Alfa atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă, că majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii private este în detrimentul pensiilor publice, acuzând guvernanți că nu manifestă un egal interes şi pentru pensiile de stat (Pilonul I).
CNS Cartel ALFA atrage atenţia asupra unor aspecte extrem de importante:
- Pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II este invocat angajamentul şi termenele asumate de România prin PNRR. Când a stabilit aceste obiective şi jaloane în PNRR, Guvernul nu s-a consultat cu organizaţiile lucrătorilor, adică cu reprezentanţii celor ai căror bani sunt acum în discuţie.
- Creşterea de la 3,75% la 4,75% înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată; Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul nu cuprinde nici o analiză asupra impactului acestei măsuri;
Legea pilonului II prevedea o contribuţie de 6 puncte procentuale
Acest nivel de contribuţie a fost stabilit după analize detaliate, care au avut în vedere două aspecte principale:
-pe de o parte, suma rămasă în fondul public de pensii (pilonul I) după direcţionarea unui procent către fondul privat de pensii, să permită buna funcţionare a pilonului I
-pe de altă parte, procentul direcţionat către pilonul II să garanteze un anumit nivel al viitoarei pensii private, adăugând cel puţin un sfert din valoarea pensiei generate de pilonul I.
Cele 6 puncte procentuale corespundeau atunci unei contribuţii pentru pensie de 35% (cumulat angajat şi angajator). Acum, după transferul taxelor, la o contribuţie la pensie de 25% (doar angajat), echivalentul celor 6 pct. ar fi 4%. Nu 4.75%, cât prevede proiectul de lege. Guvernul jonglează cu procentele, stabilindu-le arbitrar, singura preocupare părând să fie direcţionarea către fondurile private sume cât mai mari, cu prioritate.
Cartel Alfa precizează că Legea pilonului II prevedea o contribuţie de 6 puncte procentuale, astfel încât suma rămasă în fondul public de pensii (pilonul I), după direcţionarea unui procent către fondul privat de pensii, să permită buna funcţionare a pilonului I, dar și ca procentul direcţionat către pilonul II să garanteze un anumit nivel al viitoarei pensii private, adăugând cel puţin un sfert din valoarea pensiei generate de pilonul I.
La momentul adoptării legii, cele 6 puncte procentuale corespundeau unei contribuţii pentru pensie de 35% (cumulat angajat şi angajator)”, însă, acum, după transferul taxelor de la angajator la angajat, ”la o contribuţie la pensie de 25% (doar angajat), echivalentul celor 6 puncte ar fi 4%”, și ”nu de 4.75%, cât prevede proiectul de lege.
Mai mult, sindicaliștii consideră că sunt necesare ”măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării etc.)”. Ca urmare, Cartel Alfa solicită ”o analiză serioasă” și ”o dezbatere publică amplă”, privind acest proiect de lege.
Cum se va face majorarea contribuției
Administratorii de pensii private, din Pilonul II, au solicitat recent Guvernul ca majorarea să fie efectuată etapizat. O parte să fie aplicată în anul 2023, iar cealaltă parte începând cu 2024. Guvernul a ales ca această majorare să se facă într-o singură etapă, la începutul anului 2024.
Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%. Atât în Planul Național de Reziliență și Redresare - PNRR, cât și în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024, prevede proiectul de act normativ.
Sistemul de pensii din România
Sistemul de pensii din România este bazat, în prezent, pe patru piloni. Mai exact, Pilonul I de pensii de stat, unde merge o parte din contribuția datorată. Pilonul II de pensii private obligatorii, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii. De asemenea mai funcționează Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie cine dorește, optional.
Pilonul IV, al pensiilor ocupaționale, reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii. Pensia ocupațională este facultativă, schema fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și are capacitatea financiară să ofere beneficii salariaților.