Nicolae Ciucă, decizie de urgență în Guvern! Toţi românii trebuie să ştie. Întrăm în starea de criză din cauza războiului de la graniţă. DOCUMENT

Nicolae Ciucă, decizie de urgență în Guvern! Toţi românii trebuie să ştie. Întrăm în starea de criză din cauza războiului de la graniţă. DOCUMENT Sursa foto: Gov.ro

Astăzi are loc o ședință importantă în Guvernul condus de premierul Ciucă. Vor fi aprobate, prin ordonanță de urgență, noi măsuri de sprijin și asistență umanitară. Guvernul pregătește legi pentru sporirea securității și apărării țării. Măsura are ca scop adoptarea unor reglementări menite să asigure coordonarea și apărarea națională. Starea de criză ar urma să fie reglementată în ședința de Guvern.

În contextul în care, la granița României este război, Executivul a decis să sporească ajutorul oferit refugiaților ucraineni, printr-o ordonanță de urgență.

Guvernul a decis să se întrunească pentru a discuta pe tema situației agravante din Ucraina, urmând a avea loc o ședință în care se așteaptă adoptarea unui proiect de lege prin care să se reglementeze starea de criză în România.

Conform proiectului legislativ, situația de criză ar putea fi instituită la propunerea ministrului Apărării, propunerea urmând a fi avizată de premierul României și introdusă prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei din Executiv ar dori adoptarea unui proiect care să vină în completarea unor acte normative deja existente, în domeniul asistenței umanitare.

Guvernul pregătește legi pentru sporirea securității și apărării țării

Premierul Ciucă ar dori modificarea unor legi din domenii precum apărare sau securitate națională, conform surselor citate de Realitatea PLUS.

Mai mult, România ar putea intra într-o stare de criză, din cauza conflictului din Ucraina.  Aceleași surse afirmă că mai multe structuri ale MApN vor fi trecute în subordinea comandamentelor NATO ori a forțelor armate străine, care staționează pe teritoriul țării noastre.

Starea de criză ar putea fi instituită în clipa în care societatea română se va confrunta cu iminența sau apariția unor evenimente sau incidente care ar putea pune în pericol condițiile de viață, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea ori apărarea țării sau valorile constituționale.

Conform surselor menționate mai sus, proiectul de lege ar putea fi pus în aplicare chiar din această săptămână, dat fiind că și Parlamentul este gata să-l aprobe în procedură de urgență.

Măsura are ca scop adoptarea unor reglementări menite să asigure coordonarea și apărarea națională

Actul normativ care prevede introducerea stării de criză va viza, în special, structuri ale MApN care vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO. Potrivit proiectului de lege starea de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebui să fie avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Informația a fost confirmată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, care nu a dorit să dea prea multe amănunte despre conținutul legii.

„Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat preşedintele PSD, cu referire la acest proiect legislativ.

Marcel Ciolacu a mai spus că România nu are motiv să intre într-un conflict armat cu Rusia și, prin urmare, acest lucru nu este posibil. Președintele PSD a condamnat ceea ce face Vladimir Putin în Rusia, instigând poporul la război în Ucraina și în celelalte state europene.

„România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia, dar cu toţii ştim ce se întâmplă în Ucraina şi consider că ceea ce face Vladimir Putin şi la ce instigă să facă poporul rus, în acest moment este inacceptabil în 2022”, a declarat Marcel Ciolacu.

Starea de criză, reglementată în ședința de Guvern

Conform proiectului de act normativ, starea de criză se instituie în anumite situații. Este vorba despre momentul în care societatea se va confrunta cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale. Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege ce urmează să fie adoptat săptămâna aceasta, în sedinţă de Guvern.

De asemenea, actul normativ urmează să fie prezentat în Parlament, pentru a fi adoptat în procedură de urgență.

Conform Antena 3, care citează surse guvernamentale, prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale, se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau international.

Odată cu adoptarea acestei reglementări vor putea fi luate măsuri de răspuns rapid la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român. Acestea vor fi menite să ducă la înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.

//