Liderul chinez a denunțat protecționismul și politica ”America mai întâi” (”America first”), afirmând că regulile comerțului mondial nu ar trebui să servească unor ”agende egoiste”.

China și Statele Unite se află într-un război comercial care ar putea, potrivit unor experți, să fie dezastruos pentru economia mondială. Washingtonul, iar apoi și Beijingul și-au impus în ultimele luni taxe vamale punitive importurilor reciproce – însă excedentul bilateral chinez a continuat să bată recorduri, potrivit profit.ro

”Încercări de a ridica bariere și de rupe relații economice strânse sunt contrare legilor economice și sensului istoriei. Aceasta este o abordare pe termen scurt, care este sortită eșecului”, a declarat Xi, îndemnând să se spună ”nu” protecționismului și ”unilateralismului”, într-un atac direct la adresa politicii americane.

Pence a ripostat, combativ, afirmând că Washingtonul nu va ceda. ”Noi am impus taxe unor bunuri chineze în valoare de 250 de miliarde de dolari, iar această cifră ar putea să se dubleze”, a amenințat vicepreședintele american. ”Noi sperăm la o îmbunătățire, însă Statele Unite nu-și vor schimba comportamentul atât timp cât China nu-și va schimba atitudinea”.

Pentru a dezminți orice dezangajament american, vicepreședintele a anunțat că Washingtonul se va asocia dezvoltării în Papua a unei baze navale a Australiei, alt stat care se teme de obiectivele chineze în regiunea Pacificului. În alt gest susceptibil să irite Beijingul, vicepreședintele american s-a întâlnit scurt cu reprezentanții delegației taiwaneze. Xi a profitat de intervenția sa în fața conducătorilor de întreprinderi pentru a apăra titanicul program de investiții eurasiatice cunoscut sub numele de ”Drumurile mătăsii”, promovat de țara sa și care ”nu este o piedică, așa cum l-au prezentat unii”. ”Un drum cu sens unic”, a ironizat Pence, îndemnând țările din zonă să nu cedeze ademenirii unei diplomații a carnetului de cecuri chinez ”în cel mai bun caz opacă”. ”Noi nu ne înecăm partenerii într-o mare de datorii”, a tunat el. ”Noi nu constrângem, noi nu corupem, noi nu vă compromitem independența”.

Programul oficial al summitului include probleme de integrare economică în regiune și de îmbunătățire a infrastructurilor digitale. Însă ordinea de zi a fost eclipsată de simplul fapt că summitul are loc pentru prima oară într-un oraș cu reputația că ți se taie gâtul în el, în care ganguri – cunoscute sub numele de "raskols" – își impun propria lege. Ca măsură de securitate, dar și din motive logistice, delegații și jurnaliștii sunt găzduiți la bordul a trei pacheboturi, aduse special din Australia vecină.

 O parte a msiunii de securizare a summitului a fost încredințată unor armate străine. Australia a desfășurat, astfel, 1.500 de militari, inclusiv membri ai forțelor speciale, dar și avioane de vânătoare și nave de război.

 

Te-ar putea interesa și: