Scandal URIAȘ la summitul APEC. Atac FURIBUND al americanilor împotriva CHINEI

Scandal URIAȘ la summitul APEC. Atac FURIBUND al americanilor împotriva CHINEI

Divergențele pe problema influenței comerciale în regiunea Pacificului au atins cote deosebit de mari. Discursurile de sâmbătă seara ale președintelui chinez Xi Jinping, urmat de cel al vicepreședintelui american Mike Pence au inflamat și mai mult sprititele dintre SUA și China.

Liderul chinez a denunțat protecționismul și politica ”America mai întâi” (”America first”), afirmând că regulile comerțului mondial nu ar trebui să servească unor ”agende egoiste”.

China și Statele Unite se află într-un război comercial care ar putea, potrivit unor experți, să fie dezastruos pentru economia mondială. Washingtonul, iar apoi și Beijingul și-au impus în ultimele luni taxe vamale punitive importurilor reciproce - însă excedentul bilateral chinez a continuat să bată recorduri, potrivit profit.ro

”Încercări de a ridica bariere și de rupe relații economice strânse sunt contrare legilor economice și sensului istoriei. Aceasta este o abordare pe termen scurt, care este sortită eșecului”, a declarat Xi, îndemnând să se spună ”nu” protecționismului și ”unilateralismului”, într-un atac direct la adresa politicii americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pence a ripostat, combativ, afirmând că Washingtonul nu va ceda. ”Noi am impus taxe unor bunuri chineze în valoare de 250 de miliarde de dolari, iar această cifră ar putea să se dubleze”, a amenințat vicepreședintele american. ”Noi sperăm la o îmbunătățire, însă Statele Unite nu-și vor schimba comportamentul atât timp cât China nu-și va schimba atitudinea”.

Pentru a dezminți orice dezangajament american, vicepreședintele a anunțat că Washingtonul se va asocia dezvoltării în Papua a unei baze navale a Australiei, alt stat care se teme de obiectivele chineze în regiunea Pacificului. În alt gest susceptibil să irite Beijingul, vicepreședintele american s-a întâlnit scurt cu reprezentanții delegației taiwaneze. Xi a profitat de intervenția sa în fața conducătorilor de întreprinderi pentru a apăra titanicul program de investiții eurasiatice cunoscut sub numele de ”Drumurile mătăsii”, promovat de țara sa și care ”nu este o piedică, așa cum l-au prezentat unii”. ”Un drum cu sens unic”, a ironizat Pence, îndemnând țările din zonă să nu cedeze ademenirii unei diplomații a carnetului de cecuri chinez ”în cel mai bun caz opacă”. ”Noi nu ne înecăm partenerii într-o mare de datorii”, a tunat el. ”Noi nu constrângem, noi nu corupem, noi nu vă compromitem independența”.

Programul oficial al summitului include probleme de integrare economică în regiune și de îmbunătățire a infrastructurilor digitale. Însă ordinea de zi a fost eclipsată de simplul fapt că summitul are loc pentru prima oară într-un oraș cu reputația că ți se taie gâtul în el, în care ganguri - cunoscute sub numele de "raskols" - își impun propria lege. Ca măsură de securitate, dar și din motive logistice, delegații și jurnaliștii sunt găzduiți la bordul a trei pacheboturi, aduse special din Australia vecină.

 O parte a msiunii de securizare a summitului a fost încredințată unor armate străine. Australia a desfășurat, astfel, 1.500 de militari, inclusiv membri ai forțelor speciale, dar și avioane de vânătoare și nave de război.