Scandal uriaș în MAI! Avansările la gradul chestor aprobate de președintele Iohannis au rupt în două ministerul lui Vela

Scandal uriaș în MAI! Avansările la gradul chestor aprobate de președintele Iohannis au rupt în două ministerul lui Vela

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, președintele Klaus Iohannis a mai pus o stea pe epoleții unor angajați ai structurilor de apărare din țara noastră sau i-a ridicat la rangul de chestori/generali pe coloneii/comisarii-șefi considerați a fi fost merituoși în activitatea depusă.

Avansările în grad de anul acesta de care au beneficiat, printre alții, și 20 de polițiști - chestori și comisari-șefi - și un pompier - chestor -, au tensionat la maximum atmosfera în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Prin semnarea unora dintre decretele de avanasare în grad de chestor/general, șeful statului a dat naștere, fără să știe, unui imens scandal intern și a rupt în două ”Internele”, ministerul în vârful căruia se află Marcel Vela.

Neoficial, de ceva vreme, se cam știa cine sunt cei recomandați de mai-marii Poliției Române pentru a intra în selectul grup al chestorilor. Dar și cine sunt personajele sus-puse care urmau să mai pună o stea pe epoletul de general sau de chestor, în funcție de structura din care face parte.

Pe la colțurile ministerului lui Vela umblau liste, povestite din gură-n gură ca la șezătoare. Toată lumea știa însă, din experiența anilor trecuți, că lista inițială, cea cu propuneri înaintate de șefii Poliției Române președintelui, e întodeauna prea lungă pentru a fi aprobată în totalitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Erau vreo 50 de nume din MAI propuse pe listele inițiale. O listă poate cam mare. Șefi de direcții, directori... Unii dintre ei la a doua sau chiar la a treia tentativă de a ajunge chestori. Lista s-a subțiat considerabil și toți am văzut că, după verificări și trieri, au rămas doar 21 de nume de la MAI”, ne-au spus surse din cadrul „Internelor”.

Avansările au ocolit structuri de forță ale IGPR

Anul acesta, 48 de angajați din cadrul Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul de Pază și Protecție (SPP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au mai primit o stea sau au fost avansați la gradul de generali/chestori. Odată ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de avansare în grad și lista finală cu numele celor rămași ”în cărți” a fost făcută publică, în interiorul MAI parcă a intrat dihonia.

O uriașă ruptură s-a produs între cei din aparatul central și polițiștii operativi, de teren, care așteptau să fie recompensați pentru munca lor. Cel puțin doar de aici, de la ”Interne”, au ”răsuflat” nemulțumirile. Și asta din cauza faptului că, spun surse din cadrul ”Internelor”, avansările au ocolit, parcă cu bună știință, structuri de forță din cadrul IGP (Ordine Publică, Serviciul de Investigații Criminale, Crima Organizată), dar și pe cele de la Poliția Capitalei (șeful instituției și cei trei adjuncți ai săi și șefii celor șase sectoare).

„Au rămas pe-afară polițiști din artileria grea”

”Toată lumea fierbe, e supărare mare. Și-au împărțit gradele între ei, în aparatul central. Secretari de stat, șefi de serviciu de informații, șefi din zona administrativă. Șefi de pe la interceptări, cadriști, cărători de mape, unii anonimi celebri, au ajuns generali. Și au rămas pe-afară polițiști din artileria grea care în toată această perioadă au ținut în spate evenimente grele pe care le-au gestionat fără cusur.

Acum, în structuri ale IGP precum ”Rutieră”, ”Crimă organizată”, ”Judiciar” sau ”Ordine Publică” sunt comisari șefi cu experiență care au dosare grele în derulare. Care fac teren alături de oamenii pe care îi conduc. Nu fac doar muncă de coorodonare și verificare”, ne-au dezvăluit aceleași surse motivul acestor frământări din cadrul ”Internelor”.

Nici cei din posturile de conducere din Poliția Capitalei nu au avut loc la ”masa generalilor”

La ”masa generalilor”, unde de Ziua României s-au împărțit stelele de general, nu au avut loc șefi ai importantelor direcții de forță din Poliția Română, dar nici cei care au în mâini siguranța Bucureștiului. Nici unul dintre șefii Poliției Capitalei (un director general și trei adjuncți) și nici unul dintre cei șase șefi de sectoare - toți pe funcții de chestor -, nu s-a ”calificat” pentru a face pasul către cel mai mare grad profesional din poliție.

”Au fost cazuri grele rezolvate în București sub coordonarea acestor oameni. Cum și în țară sunt inspecotori-șefi care meritau să fie băgați în seamă. La nivel declarativ li se mulțumește pentru ce fac, dar când e vorba să se dea o recompensă, lucrurile stau altfel. Propunerile de anul acesta ale IGPR-ul au arătat cine merită mai mult: nu polițistul care rezolvă crima sau care prinde tradficantul de droguri sau de persoane, ci acela care are grijă de mapă sau de contractele MAI-ului. E normal ca lumea să fie supărată și totul să se rupă în două!”, a mai spus sursa citată.