Scandal pe RCA între Chișinău și Tiraspol

Scandal pe RCA între Chișinău și Tiraspol Tiraspol / Sursa foto: Wikipedia

Biroul pentru politici de integrare a anunțat că șoferii din Republica  Moldova obligați de autoritățile separatiste de la Tiraspol să își achiziționeze asigurare RCA emisă în Transnistria pot să conteste aceste decizii.

Cei amendați pentru RCA din Republica Moldova pot contesta amenzile

Cei interesați se pot adresa Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova sau direct unor instanțe, pentru a contesta deciziile autorităților ilegitime de la Tiraspol.

Biroul pentru politici de integrare a mai anunțat că șoferii au dreptul să contexte amenzile aplicate de separatiștii de la Tiraspol. „Orice înscris emis de către reprezentanți neîmputerniciți prin lege și pe blanchete neaprobate prin cadrul normativ în vigoare sunt ilegale și sunt pasibile de forma de răspundere juridică corespunzătoare”, a mai precizat instituția, citată de IPN.

Biroul pentru politici de reintegrare a mai precizat că în ultima perioadă s-au înregistrat  mai multe cazuri de amenzi date șoferilor moldoveni în Transnistria.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce procedează astfel Tiraspolul

Biroul consideră că amendarea șoferilor este o reacție a Tiraspolului la faptul că autoritățile naționale competente ale Republicii Moldova le cer tuturor șoferilor, inclusiv celor din regiunea transnistreană, să dețină asigurare RCA emisă de companii licențiate în modul stabilit de legislația națională în vigoare.

Prețuri pentru rovinieta 2024. Mașinile pentru care nu se plătește această taxă

Mașini. Sursa foto: Arhiva EVZ

Toate categoriile de autovehicule înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de înregistrarea acestora pe malul drept sau pe cel stâng al râului Nistru, trebuie să dețină, de la sfârșitul lunii iunie 2023, polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, eliberată de companii licențiate.

Amenzi pentru lipsa de RCA de la companii licențiate în Republica Moldova

Proprietarii mașinilor pot fi sancționați, dacă nu se conformează, cu amenzi cuprinse între 1 500 și 3 000 de lei și cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Biroul de reintegrare a precizat că cerințele stabilite de legislația națională în vigoare în Republica Moldova nu pot să facă obiectul unor negocieri cu Tiraspolul.